Sidor

söndag 25 april 2010

Luxemburg.

Medlemskap: Ett av EU:s grundarländer
Statsskick: Monarki
Huvudstad: Luxemburg
Yta: 2 586 km²
Folkmängd: 500 000
Valuta: euro


Storhertigdömet Luxemburg är ett litet land som omges av Belgien, Frankrike och Tyskland, och dess historia är oupplösligt förenad med de stora grannländernas. Luxemburg utgörs till stor del av berg och skog.

Luxemburg har varit kontrollerat av många länder och kungahus under sin långa historia, men det har varit en separat, om än inte alltid självständig, politisk enhet sedan 900-talet. Idag är Luxemburg ett storhertigdöme med ett enkammarparlament. Det nationella språket, lëtzebuergesch, är släkt med tyska. Tyska är också det första främmande språket för de flesta luxemburgare och det används i medierna. Franska är det administrativa språket.

Luxemburgs ekonomiska struktur är i hög grad uppbyggd kring bankväsendet, försäkringsindustrin och stålindustrin. Jordbruket och vinproduktionen spelar också en viktig roll.

Många av Luxemburgs kulinariska specialiteter är typiska för skogsområden, t.ex. inkokt hare och ardennerskinka. Andra populära rätter tillagas med gädda och öring från floderna.

Moseldalen hör till både Luxemburg och Tyskland, och de lokala vita vinerna är välkända och uppskattade. Liksom flera andra nordeuropeiska länder är Luxemburg också känt för sitt öl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar