Sidor

torsdag 29 april 2010

Mauritius. (Indiska oceanen)

Mauritius, formellt Republiken Mauritius, är en östat i Indiska oceanen, 160 mil öster om den afrikanska kontinenten och Madagaskar.

Staten omfattar ön Mauritius samt öarna Agalega, Cargados Carajos (Saint Brandon) och Rodrigues. Mauritius gör anspråk på den brittiska Chagos-arkipelagen (British Indian Ocean Territory) och den fransk-administrerade Tromelin-ön.

Mauritius upptäcktes av portugiserna 1505, och lydde därefter under, i tur och ordning, Nederländerna, Frankrike och Storbritannien tills landet blev självständigt 1968. Landet är republik sedan 12 mars 1992.

Landet var obebott vid upptäckten, befolkningen domineras nu av indier och en mindre del afrikaner. Mauritius är en stabil demokrati och har en av Afrikas högsta inkomster per capita. På Mauritius råder ett tropiskt klimat som mildras av passadvindarna. Sommaren, som varar mellan november och maj är het med mycket regn. Vintern (resten av året) är varm och torr. Under sommaren förekommer cykloner.

Några av landets stora miljöproblem är vattenföroreningar och nedbrytning av korallreven.
Huvudön är bildad av sedan länge utslocknade vulkaner, och har endemiska djur- och växtarter. Den mest kända, som har blivit en symbol för landet, är dronten, som utrotades snart efter människans bosättning på ön. Landskapet domineras av sockerrörsplantager, av den ursprungliga vegetationen finns inte mycket kvar. Sedan självständigheten 1968 har Mauritius utvecklats från en jordbruksbaserad ekonomi med låga inkomster till en mer varierad ekonomi (mer industri, finansiella branscher och turism) med medelhöga inkomster. Utvecklingen märks genom bättre fördelade inkomster, lägre spädbarnsdödlighet och en väl utvecklad infrastruktur.

Den senaste tiden har dåligt väder och fallande sockerpriser inverkat negativt på den ekonomiska utvecklingen.
90 procent av landets elektricitet framställs av fossila bränslen, såsom olja, resterande 10 procent av vattenkraft.
Valutan är mauritisk rupie (MUR).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar