Sidor

onsdag 28 april 2010

Österrike.

Medlemskap: 1995
Statsskick: Republik
Huvudstad: Wien
Yta: 83 870 km²
Folkmängd: 8,3 miljoner
Valuta: euro


De västra och södra delarna av Österrike domineras av Alperna, medan de östra områdena, med bl.a. huvudstaden Wien, ligger i Donaudalen.
Fram till slutet av första världskriget var Österrike centrum i ett stort imperium som kontrollerade det mesta av Centraleuropa under flera århundraden. Nu är Österrike en federal republik med nio delstater.
I Wien har en rad internationella organisationer sina huvudkontor, bland annat sekretariatet för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE, Internationella atomenergiorganet IAEA och organisationen för oljeexporterande länder Opec.
Det österrikiska parlamentet har två kamrar. Det nationella rådet, Nationalrat, har 183 ledamöter som tillsätts genom direktval och sitter i fem år. Det federala rådet, Bundesrat, överhuset, har ungefär 62 medlemmar som representerar varje provins. Ledamöterna sitter i fyra eller sex år.
Österrike har ett rikt kulturarv. Wolfgang Amadeus Mozart har en särskild plats i landet, och Franz Schuberts musik är också mycket populär. I den filosofiska världen väcker Sigmund Freuds arbete fortfarande debatt, och Ludwig Wittgenstein var en av 1900-talets mest inflytelserika tänkare. Inom konsten är Gustav Klimts tavlor från början av 1900-talet världsberömda. Österrikes ekonomi präglas av industri och jordbruk. Turismen är också en viktig inkomstkälla.
Flera österrikiska maträtter, till exempel wienerschnitzel och apfelstrudel, har blivit så internationellt kända att deras namn inte behöver översättas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar