
En invånare i Québec kallas för un(e) Québécois(e) på franska eller a Quebecker på engelska. Québec är tre gånger så stort som Sverige och till större delen mycket glest befolkat. Sammanlagt 90 procent av provinsens yta utgörs av Kanadensiska skölden, det urberg som täcker nordöstra Nordamerika och Grönland. I väst gränsar Québec till Ontario, Jamesbukten och Hudson Bay; I öst till Atlantprovinserna (Newfoundland och Labrador, New Brunswick, Nova Scotia och Prince Edward Island) samt Saint Lawrenceviken; i syd mot USA:s delstater Maine, New Hampshire, Vermont och New York; i norr avskärs Québec från Baffinön i Nunavutterritoriet genom Hudsonsundet och Ungavabukten.
Norr om Montréal ligger Laurentiska bergen (les Laurentides / Laurentian Mountains), en mycket gammal bergskedja, och i öst Appalacherna som sträcker sig in i Eastern Townships (Cantons de l’Est, "östra kommunerna") och in på Gaspéhalvön i Saint Lawrenceviken. Större delen av Québec är mycket glest befolkat – i den nordligaste halvan av provinsen, i sig större än Sverige, bor omkring 35 000 människor. Det mest tätbefolkade området är dalen i södra Québec kring Saint Lawrencefloden där huvudstaden Québec och provinsens största stad Montréal ligger.
Québecs befolkningstillväxt är idag den lägsta i Kanada. Före 1960 var den den högsta i hela den industrialiserade världen. Invånarna i Québec motsvarar 24 procent av Kanadas befolkning men står för 42 procent av landets internationella adoptioner.
Etniskt består Québec av 91,9 procent vita, 2,1 procent svarta, 1,2 procent ursprungsbefolkning, 1.0 procent araber och 0,8 procent asiater.
83,3 procent är romersk-katolska, 2,1 procent protestanter, 1,5 procent muslimer, 1,2 procent judar och 7,1 procent är antingen ateister eller tillhör någon annan trosriktning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar