Sidor

tisdag 13 april 2010

Svängsta.

Svängsta är en tätort i Karlshamns kommun i Blekinge län.

I Mörrumsån fanns här en plats för att 'svänga' sina hästar, det vill säga låta dem simma och svalka av sig, under den långa resan upp mot Småland. Denna plats kom sedan att kallas Svänge-stan och samhället sattes på kartan i juli 1874 då den smalspåriga järnvägen mellan Karlshamn och Vislanda öppnades.

Henning Hammarlund var sedermera på genomresa genom landet för att hitta en plats att starta sin urfabrik. Han kom till Svängsta och lade grunden för Halda-fabriken och tillverkade fickur. C A Borgström var en av fabriksarbetarna som under de svåra åren för Halda-fabriken öppnade en ny urfabrik i samhället (AB Urfabriken) som senare utvecklade spinnrullen och säljs än idag under namnet ABU-Garcia AB. Namnet Svängsta har sitt ursprung från den tid när man badade sina hästar i Mörrumsån. Det hette att man svängde sina hästar. På samma plats fanns ett litet torp som hette Svängestadtorpet och därav namnet.

Möllegårdens skolmuseum – byggdes 1850 och har verkat som skola ända fram till 1950-talet. Invigdes som skolmuseum 1988.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar