Sidor

söndag 18 april 2010

Torneå. (Finland)

Torneå (Nordsamiska: Duortnus, Svenska: Torneå) Är en kommun i Lappland, Finland. Kommunen har en befolkning på 22.429 (31 januari 2010) och täcker ett område på 1,348.42 kvadratkilometer (520,63 ²) varav 161,47 km2 (62,34 ²) är vatten.

Den befolkningstäthet är 18,9 invånare per kvadratkilometer (49 / ²). Det gränsar till Svenska kommunen Haparanda (I Finska: Haparanda).

Torneå är enspråkigt Finska. Deltat av Torne älv varit bebodd sedan slutet av förra istid och det finns för närvarande (1995) 16 boplatser (boplatsvallar) Känd i området, liknande de som finns i Vuollerim (C.6000-5000 f.Kr.). Den svenska delen av regionen ligger inte långt från den äldsta permanenta bosättningen platsen i Skandinavien. En tidigare teori om att denna region var obebodd och "koloniserade" från Vikingatiden framåt har nu övergivits.

Fram till den 19: e talet, talade invånare Kemi Sami, Ett språk för det östra samiska gruppen som liknar finska.
Torneå fick sitt namn efter floden Torneå, (nordsamiska) Duortnosjávri, Förmodligen från (finska) Tornionjärvi, Torneå, "Tower-y". Torneå (se: "Torne älv") fick sina stadsprivilegier av kung Sverige år 1621 och var officiellt grundades på ön Suensaari (bokstavligen "Wolf Island, förmodligen uppkallad efter en av de största markägarna i det förflutna). Stadgan var ett erkännande av Torneå är navet i all handel i Lappland under 16-talet. Det var den största köpingen i norr vid den tiden och under några år rankas som den rikaste staden i det svenska riket. Trots den livliga handeln med Lappland och utomlands, var befolkningen i staden stabilt i hundratals år på lite drygt 500.

Under den 18: e talet Torneå besöktes av flera expeditioner från Centraleuropa som kom att upptäcka Arctic. Den mest anmärkningsvärda expedition (1736-1737) leddes av en medlem i Academie Française, Pierre Louis Moreau de Maupertuis, Som kom för att göra mätningar längs Torne älv som skulle visa att jorden är platt mot polerna.

I Lappland handeln som Torneå beroende började minska i den 18: e talet och hamnen måste flyttas nedströms två gånger på grund av landhöjningen, Som gjorde floden för grund för navigering. Kom dock den största slag mot den rika staden i det senaste kriget mellan Sverige och Ryssland år 1808, som såg ryssarna fånga och bilaga Finland. Gränsen drogs genom den djupaste kanalen i Muonio och Torneå älvar, dela Lappland i två delar, att skada handeln. Torneå hamnade på den ryska sidan av gränsen på särskilda krav från den ryska tsaren. Svenskarna utvecklat byn Haparanda (idag Haparanda) På sin sida om gränsen, för att kompensera förlusten av Torneå.

Under den ryska tiden Torneå var en sömnig garnisonsstad. Handel livas endast upp under Krimkriget och Första världskriget när Torneå blev en viktig gränsövergång för varor och människor. Under första världskriget Torneå och Haparanda hade den enda järnvägsförbindelsen att ansluta ryssarna att deras allierade i västvärlden.

Efter Finlands självständighet i 1917 Torneå förlorade sin garnison och såg fortsätta sjunka trots att befolkningen ökat stadigt. Staden spelade ingen roll av betydelse i Finska inbördeskriget, Men platsen för en del häftiga gatustrider i början av Lapplandskriget mellan Finland och Nazityskland. Den snabba frigörelse av staden av Finlands styrkor, räddade förmodligen den från att brännas ner som så många andra städer i Lappland. Som ett resultat av den vackra träkyrkan från 1686 fortfarande kan beundras i dag.

Efter Andra världskriget, Staden skapat ny sysselsättning med framgång för lokalt bryggeri Lapin Kulta och rostfritt stål fabriken Outokumpu. Turismen bygger på gränsen har en växande bransch också. Staden är ett centrum för utbildning för västra Lappland med en yrkesskola och en yrkeshögskola.

Torneå och Haparanda har en historia som vänorter, Och de är inställd på samman under namnet EuroCity. Ett nytt centrum håller på att byggas på den internationella gränsen och flera kommunala tjänster delas. Städerna har också ett gemensamt golf naturligtvis ligger grensle över gränsen. Den nya IKEA i Haparanda har skyltar på finska och på svenska och alla priser är skyltade i två valutor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar