Sidor

tisdag 13 april 2010

Varnar för lågenergilampor.

Håll minst 30 centimeters avstånd till låg energilampor – strålningen kan vara farlig på sikt. Det uppmanar schweiziska myndigheter efter en ny studie.
Svenska Strål säkerhetsmyndigheten betecknar studien som "intressant och seriös" och tycker det är bra att undvika onödig exponering. Det är den schweiziska stiftelsen ITIS som studerat effekten av elektromagnetiska fält på människan från låg energilampor. Vid ett tröskelvärde som är 50 gånger gränsvärdet kan människan drabbas av akuta nerv- och muskelskador som kan orsaka till exempel hjärtflimmer.
I samtliga fall låg fälten under gränsvärdet, men exponeringen ökade kraftigt med kortare avstånd till lampan. Lampornas ultravioletta strålning kan också orsaka hudrodnad.
Jimmy Estenberg, utredare inom området elektromagnetiska fält vid Strål säkerhetsmyndigheten, konstaterar att studien går ett steg längre än andra forskare gjort och att rekommendationen med 30 centimeter är en försiktig hetsåtgärd.
– Det är inte hälsofarligt att vara närmare så vitt vi vet. Men kan man undvika onödig exponering är det bra. Så det blir att sitta i mörker nu då??
http://www.metro.se/se/article/tt/2010/04/13/lampvarning/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar