Sidor

torsdag 15 april 2010

Vulkanutbrottet på Island.

Vulkanutbrottet på Island har fått konsekvenser långt utanför landets gränser. Stora delar av det svenska luftrummet, liksom hela det norska och delar av Storbritanniens luftrum har stängts av.

Det är vulkanutbrottet vid glaciären Eyjafjallajökull på Island som har fått Luftfartsverket att stänga av luftrummet i norra Sverige. I onsdags fick vulkanen sitt andra utbrott inom loppet av några veckor och askmolnen har nu nått Skandinavien.
– Vad jag vet är det första gången som vi har drabbats av något liknande i Sverige, säger Björn Stenberg vid Luftfartsverkets pressjour.

Vulkanaska kan orsaka stora problem om den sugs in i flygplanens motorer. Därför har Luftfartsverket nu stängt av det svenska luftrummet från Skellefteå och norrut. Dessutom har hela det norska luftrummet stängts av liksom över de norra delarna av Storbritannien.

– Alla flyg till och från Norge och i delar av Storbritannien är helt inställda. Det kan i sin tur orsaka förseningar på flygplatser i andra länder, Nyhetsbyrån Reuters rapporterar om hundratals inställda flyg från brittiska flygplatser. Dessutom har alla flyg mellan Asien och Nordamerika som går över Nordkalotten behövt ta en sydligare eller nordligare rutt.

I Sverige har samtliga flyg till Norrbotten och Västerbotten blivit inställda och Luftfartsverket kommer troligen att stänga av luftrummet längs den norska gränsen ned till Mora under förmiddagen. Hur länge inskränkningarna kommer att hålla i sig är oklart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar