Sidor

torsdag 8 april 2010

Wroclaw. (Polen)

Wrocław ['vrɔʦwaf] (tyska: Breslau) är en stad i västra Polen. Den ligger vid floden Oder (polskt namn: Odra). Staden är ett industri-, utbildnings- och kulturcentrum och har 689 280 invånare (2007). Kommunen har en areal på 292,9 km². Staden är huvudort i provinsen Dolny Śląsk (Nedre Schlesien). Staden med hundra broar.

Gamla stans kärna utgörs av torget som anlades på 1200- talet och kantas av vackra borgarhus. Rådhuset byggdes 1327-1504 i gotisk stil. Det rymmer nu stadens historiska museum.

Universitetet är den största barockbyggnaden i staden och dess Aula Leopoldina från första hälften av 1600-talet, som är öppen för allmänheten, är den största icke kyrkliga salen i Wroc³aw. Domkyrkoön är stadens äldsta del. Idag är det ett komplex av flera kyrkobyggnader med Johannes Döparens gotiska domkyrka från 1200- och 1500- talen i centrum.

På domkyrkans torn finns en utsiktsterrass. En egenartad sevärdhet är Panorama Rac³awicka en monumental oljemålning i storlek 120m x 15 m. Den äldsta romanska kyrkan från första hälften av 1100-talet har ett valv som vilar på endast en pelare. Sevärd är också den s.k. Hala Ludowa från 1913 världens första modernistiska byggnad i armerad betong. Byggnaden kommer eventuellt att föras in på Unescos lista över världskulturarv. Staden är känd för sina många kulturevenemang, bl.a. musikfestivalen Wratislavia Cantans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar