Sidor

lördag 15 maj 2010

Den stora Gnuvandring. (Serengeti nationalpark)




Serengeti är en nationalpark i Tanzania som 1981 upptogs på UNESCO:s världsarvslista. Ordet kommer från siringet som på masaii betyder ungefär utvidgat område. Det blev nationalpark 1951.
Serengeti omfattar 15 000 km² och är unikt för sin stora koncentration av savannlevande djur. Där finns omkring 30 arter av gräsätare, 13 rovdjurarter och drygt 400 fågelarter. Vandringen av bland annat gnuer är en imponerande naturhändelse.
Några av de arter som finns i Serengeti är afrikansk buffel, fläckig hyena, gepard, gnu, giraff, elefant, gasell, lejon, leopard, topi och zebra.
Det uppskattas finnas 300 000 gnuer, zebror, 150 000 thomsongaseller, 40 000 bufflar plus antiloper, giraffer, elefanter, noshörningar, flodhästar, babianer, vildsvin (hälften växtätare liksom vårtsvin),vårtsvin, klippgrävlingar, babianer, apor, strutsar och mängder med andra fåglar (drygt 400 arter) i Serengeti. Om det bara var växtätare, skulle det bli överfullt, så självklart finns det karnivorer, bland de 13 stora rovdjuren i parken finns lejon, leoparder, hyenor, geparder, vildhundar, schakaler (kan även äta frukt) och krokodiler. Men den grupp karnivorer som konsumerar den största mängden kött är gamarna, som genom att segla med hjälp av termiken kan färdas över mycket stora områden och därför inte är begränsade till att äta exempelvis gnuer under bara en del av året.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar