Sidor

onsdag 5 maj 2010

Haifa. (Israel)

Haifa är Israels tredje största stad och är belägen i norra Israel vid Medelhavet. Det är en universitets- och hamnstad; Haifas tunnelbana är Israels enda.
Haifa har blivit känt som ett exempel på fungerande samexistens mellan olika religiösa grupper i regionen. Omkring 82 procent av befolkningen är judisk och det finns en betydande minoritet av muslimer och kristna. På Karmelberget ligger Bábs helgedom och bahá'íernas världscenter. Haifa, som är Israels tredje största stad, med knappt 300 000 invånare, är landets mest blandade stad, beträffande såväl naturen och höjdläget som de olika befolkningsgrupper dess invånare tillhör. Att sitta på en utomhusservering på ett café i centrala Haifa och iaktta de förbipasserande är en upplevelse i sig. Haifas natur består av allt från sandstränder till skog och staden ligger på Karmelbergets sluttningar, vilket ger mycket stora höjdskillnader mellan de olika stadsdelarna. Den mest intressanta variationen gäller emellertid människorna som bor i Haifa. Där finns stora grupper av judar och araber (både kristna och muslimer), men även druser, bahaier och andra.

Eftersom Haifa dessutom erbjuder en härlig Medelhavsstrand, fantastiska utsiktsplatser, två välkända universitet, Israels enda tunnelbana, huvudsätet för en något okänd världsomspännande religion, samt flera synagogor, kloster, kyrkor och moskéer, är staden ett givet resmål under ett Israelbesök.

Haifa beskrivs ofta som staden där olika befolkningsgrupper lever tillsammans i fredlig samexistens och tolerans. Judar och araber bor blandade i stadens olika kvarter, arbetar ofta på samma ställen, och så vidare, och detta skapar inga problem i Haifa. Kanske är det den milda brisen från Medelhavet som lugnar Haifaborna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar