Sidor

fredag 14 maj 2010

Kosovo.

Kosovo (albanska: Kosovë eller Kosova, serbiska: Косово и Метохија; Kosovo i Metohija) är ett omstritt territorium och en delvis internationellt erkänd republik i Sydosteuropa.

Den 17 februari 2008 förklarade sig Kosovo självständigt från Serbien, som dock ej erkänner självständighetsförklaringen och anser Kosovo fortfarande vara en del av sitt suveräna territorium i form av en autonom provins. Dock har republiken Kosovo de facto kontroll över territoriet, förutom i de serbiska enklaverna. Reaktionen från omvärlden angående självständighetsförklaringen har varit blandad.

Kosovo gränsar i norr och öst till Serbien, i söder till Makedonien, i väst och sydväst till Albanien och i nordväst till Montenegro. Landet har en yta på 10 908 km². Invånarantalet är 2 126 708 enligt senaste bedömningen. Uppskattningsvis finns det 92% albaner, 5,3% serber, 1% romer, 1% bosniaker samt andra mindre folkgrupper som turkar, gorani, ashkali och tjerkesser. Kosovos huvudstad är Pristina (albanska: Prishtina, serbiska: Приштина; Priština). "Kosovo" är en genitivform på serbiska för "kos" som betyder "koltrast" (Turdus merula). Jämför med namnet för orten Kosovo Polje (på serbiska) respektive Fushë Kosovës (albanska), som betyder "koltrastfältet" (serbiska "polje" = fält och albanska "fushë" = fält).

Namnet "Metohija" är av grekisk/byzantisk härkomst och betyder "kyrkogods" eftersom området under medeltiden kom att vara Serbiens religiösa centrum och ett stort antal kyrkor och kloster byggdes i landet då det tillhörde Serbiens medeltida kungarike.
Det albanska namnet är Kosova eller Kosovë. Området som motsvarar "Metohija" heter på albanska "Rrafshi i Dukagjinit", vilket betyder "Dukagjins dal", efter den medeltida albanska adelsmannen Leka Dukagjini.

Serber använder namnet Kosovo och Metohija (Косово и Метохија) för regionen, ibland förkortat till Kosmet (Косmет), vilket syftar till att serberna anser att regionen består av två områden. Kosovoalbaner använder inte en motsvarande term för regionen. Under antiken utgjorde Kosovo en del av en större region som kallades Dardanien. Området låg ofta i krig med det växande Makedonien och dess södra del erövrades under Filip II (382–336 f.Kr.), far till Alexander den store. Området kom senare att bli en del av Romerska riket då Augustus erövrade området 28 f.Kr. och området kom att ligga i provinsen Moesien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar