Sidor

lördag 1 maj 2010

Montpellier. (Frankrike)

Montpellier (på occitanska Montpelhièr) är en fransk stad, huvudstad i departementet Hérault och regionen Languedoc-Roussillon 230 700 inv.

(2002) inkl. förstäder 466 300 inv. Staden är belägen cirka 10 km från Medelhavet, 75 km från närmaste berg (Mont Aigoual), och cirka 150 km väster om Marseille.

Montpellier genomflyts av två floder, Lez till öster och Mosson i väster.
Staden har vuxit kraftigt under de senaste 50 åren, och bildar idag den franska Medelhavskustens fjärde största storstadsområde och det femtonde största i Frankrike.

I och med skapandet av nya stadsdelar öster och söder om stadskärnan (Antigone, sedan Richter och efter detta Port Marianne) har Montpellier sakta närmat sig havet. Montpelliers klimat är typiskt medelhavsklimat, med regniga vintrar och mycket torra somrar, utom i augusti då det typiskt regnar och åskar några gånger. Tvärtemot en åtminstone i Frankrike spridd uppfattning regnar det inte mindre i Montpellier än i Brest, men nederbörden kommer mycket mer koncentrerat, med hällregn som ibland leder till översvämningar.

Årsmedeltemperaturen är 14,7°C och antalet soltimmar per år är 2618.
I Tidiga medeltiden, Den närbelägna biskopliga staden Maguelone var den stora bosättningen i området, men angrepp från pirater uppmuntras uppgörelse lite längre in i landet. Montpellier, nämns först i ett dokument från 985, grundades under en lokal feodala dynastin, Guillem räknas i Toulouse, Som gick samman två byar och byggde en borg och murar runt Förenade uppgörelse.

De två överlevande stadens torn väggarna, Tour des Pins och Tour de la Babotte är senare i dag, dock. Montpellier kom till framträdande i 10: e århundradet som en handelsplats, med handelsförbindelser över Medelhavet världen och ett rikt judiskt kulturliv och traditioner tolerans av Muslimer, Judar och Katarerna och senare av sin Protestanter.

William VII i Montpellier etablerat ett Medicinska fakulteten i 1180, erkänts av Nicolaus IV, Stadens universitet grundades 1220 och var en av de viktigaste centra för undervisning i medicin. Detta blev höjdpunkten på Montpelliers framträdande. Staden blev ett innehav av kungar av Aragonien i 1213 av äktenskap Peter II av Aragonien med Marie av Montpellier, Som har väckt den staden som hennes hemgift.

Montpellier fick en stadga i 1204 när Peter och Marie bekräftade stadens traditionella friheter och beviljade staden rätt att välja tolv styr konsuler årligen. Montpellier kom att höra till kronan i Aragonien tills den skickas till Jakob III av Mallorca, Som sålde staden till den franske kungen Filip VI år 1349, att skaffa medel för sin pågående kamp med Peter IV av Aragonien.

I den 14: e talet, fick Montpellier en kyrka (ännu en katedral) ägnat Saint Peter, Anmärkningsvärda för sin mycket ovanliga veranda med stöd av två höga, något raket-liknande torn. Förhållande till dess betydelse ökar stadigt, staden slutligen fick en biskop, som flyttade från Maguelone år 1536 och satt i närliggande gemenskap Montpelliéret (Eventuellt absorberas i Montpellier korrekt). I 1432, Jacques Cœur etablerade sig i staden och det blev ett viktigt ekonomiskt centrum, fram till 1481 då Marseille tog över den rollen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar