Sidor

torsdag 6 maj 2010

Rönneshytta.

Rönneshytta är en tätort i Askersunds kommun.
Det finns ett varuhus i Rönneshytta samt en obemannad bensin station. En återvinnings station för bättre miljö hittar vi intill varuhuset.
Länsväg T597 går genom Rönneshytta, det är Sekundär länsväg som i Väster startar vid Skyllberg och sträcker sej till Hjortkvarn. Förutom Askersunds stad fanns i området tidigare fyra socknar från 1863 bildande var sin landskommun.
Vid kommunreformen 1952 lades Askersunds landskommun samman med Askersunds stad och Snavlunda landskommun, medan Lerbäck och Hammar förblev oförändrade.
Vid nästa kommunreform 1971 bildades Askersunds kommun genom sammanläggningav Askersunds stad med Hammar och Lerbäck. Blasonerine: I fält av silver en naturfärgad smed, hållande med båda händerna en svart slägga, och klädd i vit skjorta, blå byxor, gula strumpor, svarta skor och blå luva.
Vapnet går tillbaka på en bild av stadens sigill i dess första privilegiebrev från 1643. Det fastställdes som vapen år 1948. Efter kommunbildningen förestogs ingen modernisering, trots att vapenbilden innefattar en del ovanligheter, som vit skjorta mot en sköld av silver. Det registrerades oförändrat för den nya kommunen år 1975.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar