Sidor

tisdag 4 maj 2010

Thailand.

Thailand (av Muang Tai med betydelsen 'de frias land', förr Siam, eller Sajam, troligen från folkgruppen shan), formellt Konungariket Thailand, är en monarki i Sydostasien. Landet gränsar till Laos och Kambodja i öst, Myanmar (Burma) i väst och till Malaysia i syd. Det moderna kungadömet Thailand bildades utifrån det äldre kungadömet Ayutthaya som i sin tur bildats cirka 1350. Thailand var känt under namnet Siam fram till 1939 då riket bytte namn till Thailand. Därefter återgick man till att kalla riket för Siam mellan 1945 och 1948. År 1948 återfick riket namnet Thailand. Siam var det enda riket i området som inte erövrades och koloniserades av europeiska makter. En konstitutionell monarki upprättades 1932 efter en fredlig revolution.
Jordbävningen i Indiska oceanen 2004 orsakade tsunami som drabbade Thailands västkust hårt och krävde även flera hundra svenska offer.
Den 19 september 2006 genomförde armén (med kungliga hovets stöd) en statskupp där premiärminister Thaksin Shinawatras regering ersattes av en militärjunta som upplöste parlamentet och Thailands författningsdomstol.
Efter en folkomröstning organiserade man nya val 2007, där Thaksins anhängare segrade och bildade en koalitionsregering.
Men det skedde en ny kupp, nu med hjälp av domstol. Efter omfattande demonstrationer från Folkalliansen för demokrati tvingade den nytillsatta författningsdomstolen regeringen att avgå i september 2008. Efter avsättning av ytterligare en ny Thaksin-vänlig regering fick Thaksin-motståndare (med kungliga hovets och militärens stöd) bilda regering. Thailand är ett tropiskt land med många naturtillgångar. I norr består Thailand av berg och bördigt slättland, i öst av berg och platåland, i syd av låga berg och skog och i den centrala delen av bördiga leravlagringar från floden Chao Phraya. Den thailändska floran och faunan består av en betydande mångfald av växter och djur. Den högsta punkten är Doi Inthanon med 2 565 meter över havet. Naturtillgångarna i Thailand är trä, bly, gips, zink, tenn, gummi, fisk och naturgas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar