Sidor

tisdag 4 maj 2010

Virsbo.

Virsbo eller Wirsbo är en tätort och herrgård i Surahammars kommun.
Orten ligger vid Strömsholms kanal och Kolbäcksåns fall, mellan Åmänningen i norr och Virsbosjön i söder. Ca 50% av Virsbos befolkning är mer eller mindre besläktade med de finländare som under 1900-talets mitt invandrade till Virsbo för att arbeta på bruket. Corps-de-logiet på en udde i Virsbosjön är ett tvåvånings stenhus med skarpt brutet plåttak med vindskupor. Det har på gårdssidans ena fasad ett kupolkrönt och koppartäckt torn med ett tornur, konstruerat av Christoffer Polhem och märkt Stjernsund 1753. Byggnaden har en pompös vapenprydd stenportal i barockstil. Den är i sin nuvarande form ombyggd 1918 av arkitekten Lars Johan Lehming i gammaldags stil på platsen för en 1600-talsbyggnad. Grunden och de igenmurade källarvalven från den gamla byggnaden ingår i den nya.
Virsbo omtalas först under namnet Hwirtzboda i slutet av 1500-talet. Det tillhörde då Pontus de la Gardie. Det ägdes sedan av sonen riksrådet Johan de la Gardie (1589-1642). 1620 anlades två stångjärnshammare av en viss Johan Pedersson. Det tillhörde sedan släkterna Stenbock, Boije, von Walcker och von Yxkull. Bruket köptes 1765 av direktör Niclas Sahlgren och ärvdes av hans dotterdotter Anna Margaretha Alströmer, som var gift med major Nils Silfverschiöld, död 1813. Deras arvingar innehade Virsbo gemensamt till 1873, då det köptes av greve K. F. von Hermansson. 1893 såldes Virsbo till ett konsortium med bland annat kung Oscar II. Senare inträdde minister Herman Lagercrantz som delägare och han blev 1907 ensam ägare till Virsbo. Sedan ägarna Erik Näslund och Annika Tångring tog över herrgården 2005 har möjligheten för allmänheten att vistas i området kring herrgården minskat. Ägarna har satt upp skyltar med texten "privat område" vid infarten till herrgården. Ägarna har även köpt loss stora mängder intilliggande mark, främst bestående av skog av Surahammars kommun. Enligt uppgift består herrgårdens totala areal i dagsläget av 80 hektar, främst skog. Avverkning av denna skog har påbörjats, vilket har uppmärksammats i lokalpressen. Att detta inte uppskattades av invånarna i den lilla bruksorten stod det bland annat att läsa om i VLT. I samband med den första avverkningen, startade ägaren Erik Näslund enskild firma under eget namn. Firman registrerades 26 juni 2008 och firman ska ägna sig åt skogsförvaltning och blandat jordbruk enligt bolagsregistret. Bruket anlades 1620 då Johan de la Gardie fick tillstånd att bygga en hammare vid Virsboströmmen. Vid bruket fanns 1920 en kraftstation, styckebruk för projektiltillverkning, manufaktursmedja, mekanisk verkstad, ångsåg med två ramar, kant-, klyv- och stålverk samt en hyvel- och snickerifabrik. Tillverkningen utgjordes av projektiler, järnvägskoppel, skruvbromsar, hejare och manufaktursmiden samt sågade och hyvlade trävaror. Området kring det gamla bruket är idag bostadsområde.
År 2008 består bruket, tidigare Wirsbo Bruk av tre företag: Uponor (plaströr), Ruukki (stålrör) och Componenta Wirsbo (smide). Nya bruksområdet ligger dock avskiljt från Virsbo samhälle, det gamla bruket ligger däremot inne i Virsbo.

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Hälsningar från Virsbo som du skrivit om.
    Har du någon anknytning hit eller vad har fått dig att skriva om detta lilla brukssamhälle?
    Hälningar C.C

    SvaraRadera
  2. Nej jag har ingen anknytning dit men jag försöker att skriva om alla som besöker min blogg. Så det ska bli en värds atlas m.m

    SvaraRadera