Sidor

söndag 27 juni 2010

Tygelsjö.

Tygelsjö är en förort till Malmö och ligger väster om E6/E22 i kommunens södra delar. Det finns bussförbindelser med Malmö och Vellinge.
Tygelsjö by härstammar från medeltiden. På 1880-talet byggdes en station vid järnvägen mellan Malmö och Trelleborg, och 1898 tillkom en sidobana till Klagshamn. Den medeltida kyrkan revs och ersattes av nuvarande Tygelsjö kyrka några år efter sekelskiftet 1900. På 1970-talet tillkom villabebyggelse på alla sidor av byn, sedan järnvägarna lagts ned.
I Tygelsjö ligger Tygelsjö skola (F-6) och Tygelsjö och Kallenbergs förskolor.
Under 2007 färdigställs fler bostäder norr och väster om orten och invånarantalet väntas öka med mellan 25 och 40%. De nya bostäderna kommer att vara 1,5 plansvillor, radhus och parhus.
Delområdet Tygelsjö by i stadsdelen Limhamn-Bunkeflo omfattar tätorten och landsbygden däromkring. I början av 2009 lämnades ett medborgarförslag med 330st namnunderskrifter av boende i Västra Klagstorp och Tygelsjö för en kommunal folkomröstning om kommunbyte till Vellinge kommun in till stadsdelsfullmäktige Limhamn-Bunkeflo. Förslaget skickades vidare till Malmö kommunfullmäktige då det inte föll under stadsdelsfullmäktiges ansvar att anordna kommunla folkomröstningar.

2 kommentarer:

  1. Tygelsjö är ingen "förort" till Malmö!!! Det är en enskild by med egen integritet och som har lite eller inget gemensamt med Malmö.

    SvaraRadera
  2. Sorry det är dom fakta jag har. Om det är fel så kan det vara så.

    SvaraRadera