Sidor

söndag 13 juni 2010

Våldet i Kirgizistan.

Tiotusentals flyr våldet i södra Kirgizistan där närmast fullständig anarki råder i två av landets största städer.
Fler än 75 000 etniska uzbeker sades på söndagskvällen ha tagit sig över gränsen till Uzbekistan från kravallerna i Osj och Jalal-Abad.
– De flesta är kvinnor, åldringar och barn. Bland dem finns också folk med skottskador, sade en företrädare för det uzbekiska räddningsverket till nyhetsbyrån Ria.
Bakom dem fortsatte oron. Nästan 100 personer hade dödats, enligt officiella siffror. Fler än 1 200 har skadats i bråken mellan uzbeker och kirgizer.
På söndagen var läget värst i Jalal-Abad där skottlossning fortfarande pågick under kvällen, enligt nyhetsbyrån Akipress. Kraftiga regn bidrog dock till att åtminstone släcka eldsvådorna.
Så sakteliga har också omvärlden börjat reagera. Enligt FN-chefen Ban Ki-Moon utreds de humanitära behoven nu "skyndsamt". FN, EU och OSSE ska samordna sin krisreaktion.
Ryssland har däremot tills vidare sagt nej till en begäran från Kirgizistan om trupphjälp för att stävja våldet. Däremot var Ryssland berett att skicka humanitärt bistånd till sitt grannland.
Interimsledningen i Kirgizistan gav i går – förutom dekretet att skjuta för att döda – också order om mobilisering och reservister kallades in till tjänstgöring i de väpnade styrkorna.
Myndigheterna i grannlandet Uzbekistan uttryckte "extrem oro" över läget i Kirgizistan.
En AFP-reporter vittnade om tusentals uzbekiska kvinnor och barn som försökte fly över gränsen till Uzbekistan. Röda Korset förbereder sig för ett humanitärt krisläge.
– Situationen här är fruktansvärd, sade Andrea Berg i människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) på telefon från Osj där hon varit fast på ett pensionat sedan striderna började.
– Myndigheterna har inte längre kontroll över staden. Det är krig.
Det forna sovjetrepubliken Kirgizistan är av viktig strategisk betydelse för stormakterna. Både USA och Ryssland har baser i landet.
I går manade USA:s regering till "en snabb återgång till fred och allmän ordning" i Kirgizistans södra delar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar