Sidor

måndag 5 juli 2010

Massachusetts. (USA)

Massachusetts [ˌmæsəˈtʃuːsɨts], formellt Commonwealth of Massachusetts (Samväldet Massachusetts), är en delstat i New England i nordöstra USA.

Namnet är algonkin och betyder "det stora bergets folk". Huvudstaden är Boston. Massachusetts bestod under brittisk tid först av två kolonier, Massachusetts Bay (grundad av puritaner från Mayflower 1620) och Plymouth Plantation. Den amerikanska revolutionen anses ha blivit inledd i denna delstat, i och med tebjudningen i Boston.

Massachusetts utgjordes ursprungligen av två skilda kolonier: Plymouthkolonin och Massachusetts Bay-kolonin. Den förra var den första engelska kolonin som grundlades i New England och bestod av ett hundratal engelska separatister från York, som en tid vistats i Holland och därifrån ämnade söka sin tillflykt i Virginia, men som på skeppet "Mayflower" vinddrevs till Cape Cod och landsteg 21 december 1620 vid nuvarande Plymouth. Kolonin vid Massachusetts Bay, ursprungligen vid Salem, grundlades 1628 av Massachusetts Company.

1691 förenades båda kolonierna tillsammans med bland andra Maine till en kolonialprovins under en engelsk guvernör. Boston, som anlagts 1630, var den amerikanska frihetens vagga, och där, i nuvarande förstaden Charlestown, stod den 17 juni 1775 det blodiga slaget vid Bunker Hill. Av de 231 791 man som kolonierna sände i fält under befrielsekriget lämnade Massachusetts större kontingent än någon annan koloni, nära 68 000 man. 1820 skildes Maine, som dittills utgjort en del av Massachusetts, därifrån och blev en egen stat.

Fram till 1900-talets första decennier var republikanerna det starkaste partiet; men efterhand har demokraterna kommit att dominera, bland annat i och med att många nya invandrargrupper från främst katolska länder vanligen stött demokraterna. Massachusetts har ett rykte om sig att vara en med amerikanska mått mätt "vänstervriden" delstat. Demokraternas kandidat John Kerry fick över 60 procent av rösterna i 2004 års presidentval, ett större stöd än i någon annan delstat (om man inte räknar med District of Columbia).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar