Sidor

torsdag 8 juli 2010

Tutankhamun: Faraon med masken.

Då Howard Carter 1922 steg in i den hittills enda orörda faraograv som har hittats, odödliggjorde han samtidigt mumien i kammaren. Tutankhamun har med sin magnifika guldmask blivit en ikon för Egyptens mäktiga faraoner. DNA-analyser har nu avslöjat att han var både inavlad och malariasjuk.
Masken har fallit av Egyptens mest berömde härskare. Med borr och kanyler har tyska och egyptiska forskare gått in under huden på den över 3300 år gamle Tutankhamun och för första gången tagit ut DNA ur benmärg från ”kung Tut” och 15 andra kungliga egyptiska mumier.
Med moderna rättsmedicinska metoder kartlägger de den unge faraons närmaste familj och visar världen en helt ny bild av den egyptiske ikonen. Han var långtifrån en gudomligt stark figur och i stället inavlad och halt och led av flera ärftliga sjukdomar, troligen för att hans föräldrar var syskon. Samtidigt kastar forskarna nytt ljus över vad som kan ha dödat den unge kungen då han var 19 år. Med stöd av fyndet av gener från en malariaparasit i faraons ben kan forskarna avfärda årtiondens konspirationsteorier om mord och intriger som orsak och i stället peka på en betydligt banalare kombination av sviktande hälsa, malaria och ett fult lårbensbrott kort före döden.
”Alla trodde länge att han blev mördad. Det har gjorts filmer och skrivits böcker om det, men nu är fallet avslutat”, säger Egyptens chefsarkeolog Zahi Hawass.
Studien är en milstolpe, då de egyptiska myndigheterna här för första gången gett tillstånd till att man gör genetiska undersökningar på de kungliga mumierna, vilket är starskottet för ett helt nytt forskningsfält kallat molekylär egyptologi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar