Sidor

måndag 30 augusti 2010

Fengersfors.

Fengersfors är en tätort i Åmåls kommun. En typisk bruksort som tillverkat järn, pappersmassa och papper. Bruket nedlagt sedan 1978.
Det finns en mycket aktiv fotbollsförening på orten. Badplats med brygga och hopptorn vid Knarrbysjön, även en beachvolleyplan och grillplats i nära anslutning till badplatsen. Under sommaren 2008 anlades en skateboardramp med mera alldeles bredvid skolan.
På orten finns en Folkets Hus Förening som har anor tillbaka till 1920-talet då arbetarna på orten gick samman och bildade föreningen. På 1950-talet byggdes ortens samlingslokal med hjälp av disponent Fenger-Krog men gick då under namnet Fengersfors Fritidslokaler.
På det kulturella planet kan man besöka det nedlagda bruket där olika aktörer driver utställningar, café och konstnärer har sina verkstäder. Bruket var under 150 år dominerande på orten och har sin speciella plats i historien. Som första sulfatfabrik i världen installerade man 1948-49 i daglig drift en sk. kontinuerlig kokare för pappersmassa. Denna patenterade metod blev sedan helt dominerande i världen och en stark exportprodukt från Karlstad.
Fengersfors blev 1961 startpunkten för den svenska organiserade vattenskidsporten. Året innan hade tävlingarna i Borås blivit sönderblåsta och nu behövde Karlstads Vattenskidklubb en bättre arena för de nya nordiska tävlingarna som de blivit arrangörer för. I samarbete med den dåvarande lokala klubben anordnades på Knarrbysjön i Fengersfors sportens första Nordiska Mästerskap. Detta efter att övriga länder önskat uppgradera tävlingarna på Knarrbysjön till NM. Ett litet problem var att ingen RF-ansluten organisation fanns i landet och därför uppkom lokalt ambitionen för att bilda ett sådant, delvis på disponent Fenger-Krogs önskan, eftersom bruket vid långivningen till Fengersfors Vattenskidklubb önskat detta. 1962 års inofficiella SM hölls sedan i Fengersfors efter en förbundsbildning i Stockholm med 4 representanter från FVSK. År 1963 hölls landets första officiella SM i vattenskidor på arenan i Fengersfors, en arena som också kan räknas som den första reglementsenliga tävlingsarenan i landet. Ledningsduo för NM-tävlingarna var Ole och Einar Richter från Karlstad (Richter fick själv flera titlar i hopp) med Billy Huzell som speaker. Huzell hade på femtiotalet åkt vattenskidor i USA och även testat hopp. KVSK i Karlstad byggde sedermera första hoppet i Sverige. Huzell importerade och premiärflög även den vattenskiddrake som Bosse Jakobsson senare tävlade med internationellt. Tävlingarna i Fengersfors med uppvisning i drakflygning och andra kringaktiviteter drog mycket publik och var riktiga folkfester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar