Sidor

fredag 17 september 2010

Bistrita. (Rumänien)

Bistrita (Tyska: Bistritz, arkaiska Nösen; Ungerska: Bistrita) Är huvudstad stad av Bistrita- Nasaud län, Transylvania, Rumänien. Det ligger på den Bistriţa River. Staden har en befolkning på cirka 80.000 invånare.
Det tidigaste tecknet på bosättning i området Bistriţa är i Neolitiska återstår. Den Turkisk Petjenegerna bosatte sig i området i 12-talet Följande attack från Kumanerna. Personen Ungrare kallade dessa turkiska nybyggare " Besenyő " och gav dem distriktet centrerad på Beszterce . Transsylvanska saxare bosatte sig i området i 1206 och kallade området "Nösnerland" . Förstörelsen av Markt Nosa ( "Market Nösen " ) under Mongoler av Centraleuropa beskrivs i ett dokument från 1241. Belägen på flera handelsvägar, Beszterce blev en blomstrande medeltida handelsplats . Staden fick sitt namn efter den Bistriţa River, vars namn kommer från Slaviska ord Bystrica betyder " snabbrörliga vatten ".
Beszterce blev en fri kunglig stad år 1330 . År 1353 den fick rätt att organisera en årlig 15-dagars rättvis, samt en tätning som innehåller vapensköld av en struts med en hästsko i näbben. År 1465 hade staden befästningar 18 defensiva torn och bastioner försvaras av lokala skrån. Det var också försvaras av en Kirchenburg, berikade eller kyrka. Staden skadades svårt av brand fem gånger mellan 1836 och 1850.
Staden blev en del av Rumänien efter 1919 , återgår kort Ungerska kontroll mellan 1940 och 1944 och som slutligen återintegreras Rumänien efter Andra världskriget.
Huvudattraktionen Bistriţa centrala torg är Lutherska kyrkan, som byggdes av Transsylvanska saxare och ursprungligen byggda i 14: e århundradet i Gothic stil men senare renoverats mellan 1559-1563 av Petrus italienare med Renässans funktioner. Den renoverades 1998.
Den 11 juni 2008, tornet och kyrkans tak fattade eld när tre zigenska barn som gick att stjäla koppar satte eld medan du spelar. Den viktigaste delen av kyrkan drabbades bara en liten skada och är inte i stor fara , interiören är intakt. Det har spekulerats att båda klockor är bosatta i tornet ( är från den 15: e talet, den andra från den 17: e ) kan ha smält .
Kyrkan drabbades av brand i 1857, då tornets tak och klockorna förstördes. Taket återuppbyggdes efter flera år.
Den Bistrita-Nasaud läns museum , som ligger i en före detta baracker, innehåller Thrakiska, CelticOch tyska artefakter. 19th century bränder förstörde stora delar av stadens medeltida citadell.
I Bram Stokerroman Dracula, tecknet Jonathan Harker besök Bistriţa och vistelser på Golden Krone Hotel (Rumänska: Coroana de Aur). Även om inga sådana hotellet fanns när romanen skrevs, ett hotell med samma namn har sedan byggts för turister.
I PS2 spel Shadow Hearts, Bistriţa (där det stavas " Biztritz " ) var en viktig plats och hem till rollspel karaktär " Keith Valentine " .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar