Sidor

onsdag 1 september 2010

Missouri. (USA)

Missouri (Jag /mɪˈzʊərJag/ eller /mɪˈzʊərə/) ( förkortat MO) är en Stat i USA ligger i Mellanvästern, gränsar till Iowa, Illinois, Kentucky, Tennessee, Arkansas, Oklahoma, Kansas och Nebraska.

Med en 2009 uppskattad befolkning på 5.987.580 , är Missouri den 18: e folkrikaste stat i nationen och den femte mest folkrika i mellanvästern.

Det omfattar 114 län och ett oberoende stad. Missouri : s kapital är Jefferson City. De fyra största stadsområden är St Louis, Kansas City, Springfield, och Columbia.

Missouri var ursprungligen förvärvades från Frankrike som en del av Louisianaköpet och blev definieras som Missouri Territory. En del av Missouri territoriet släpps in i unionen som den 24: e staten på 10 augusti 1821 .

Missouri speglar den demografiska, ekonomiska och politiska smink av nationen med en blandning av urbana och bondekultur. Det har länge ansetts vara en politisk ledartyp tillstånd. Med undantag av 1956 och 2008Har Missouri resultat i amerikanska presidentvalet förutspådde exakt nästa President i USA i varje val sedan 1904. Den har både Midwestern och Södra kulturella influenser , som återspeglar landets historia som en gränsöverskridande tillstånd. Det är också en övergång mellan de östra och västra USA, som St Louis kallas ofta " västligaste östra stad " och Kansas City den " östra - mest västerländska stad. " Missouri geografi är mycket varierande . Den norra delen av staten ligger i dissekeras till slätter medan den södra delen ligger i Ozark Mountains ( en dissekeras platå), Med Missourifloden dividera två . The sammanflödet av Mississippi och Missouri floder ligger nära St Louis.

Staten kallas för Missourifloden, Som har uppkallats efter SiouanSpråk stam , vars namn i Illinois var ouemessourita (wimihsoorita), Som betyder " de som har urholkad kanoter" . Etymologi ligger bakom Bob DyerÄr hyllningssång " River of the Big Kanoter " .

Uttalet av den sista stavelsen i " Missouri " är rörlig och en fråga av stor kontrovers, med några insisterar på en relativt spänd vokal (Som i " träffa " ), medan andra föredrar en släpphänt vokal ( "Mitt "eller" mutt "). Högtalare uttrycka starka känslor att den egna rendering är det "ursprungliga "eller" korrekt " uttal. Enskilda personer kan variera , eftersom St Louis Post-Dispatch dokumenteras när det gäller centralbankschefen Jay Nixon. Den mest grundlig undersökning av frågan utfördes av dialectologist Donald Max Lance.

Historiskt sett en vokal halvvägs mellan två ( " missourih " ) utsätts var att hypercorrection ( den process som ger " tobacky "från ett schwa - rendering av den sista stavelsen i "tobak "). The hypercorrect form blir de normerande sätt att skriva ordet, och en stavning uttal utvecklas. Ur en språklig synvinkel ingen uttal anses korrekt: Snarare är det helt enkelt mönster av variation , diakroniska samt synkronEnligt divisioner som geografi, ålder, utbildning, och / eller landsbygdens vs urbant läge . Fördelningen av uttal har skiftat över tiden. I allmänhet och för närvarande har schwa vokal korrelerar med närhet till Kansas City, äldre högtalare ( födda före 1945) , lägre formell utbildning, och lantligt läge .

Lance noterar mindre kontroversiella men också systematiska skillnader i uttal : den andra konsonanten är oftast tonande ( " elände ") men tonlösa som några talare ( " BREV ") och den mediala vokal är omväxlande upp och avrundade ( " lurar ") eller rundade ( " lura "). Även den första stavelsen är steglöst renderas med en spänd vokal eller ett schwa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar