Sidor

fredag 3 september 2010

Skottorp.

Skottorp är en tätort i Laholms kommun i Hallands län.

Skottorp ligger i södra Halland, några kilometer norr om Hallandsås och ungefär mitt emellan Båstad och Laholm. Till Skummeslövsstrands långa badstrand är det endast 3 km. Orten var stationssamhälle fram till 1960-talet. I mitten av 1990-talet flyttades järnvägen utanför orten och på den forna banvallen byggdes en cykelbana. Kyrkan på orten går under namnet Skummeslövs kyrka.

Den mest kända byggnaden i Skottorp är Skottorps slott som ligger några kilometer från ortens centrum. Slottet byggdes på 1670-talet av Frans Joel Örnstedt och är ritat av arkitekten Nicodemus Tessin. Under åren 1816-1828 byggdes slottet om i empirestil. Slottet blev förklarat byggnadsminne 1986. I slottet vigdes den svenske kungen Karl XI med Ulrika Eleonora av Danmark 1680.

Skottorp har som de flesta mindre samhällen genomgått stora förändringar under 1900-talet. Under 1950-talet blomstrade serviceverksamheterna och det fanns inte mindre än tre bensinstationer, biograf, brandstation, järnvägsstation, konditori, post, livsmedelsaffär och cykelaffär. Från 1970-talet och fram till i dag har ortens företagsliv förändsrats. Serviceföretagen har minskat till antal. Istället har betydande industriområden i anknytning till motorvägen vuxit fram. En likadan förändring har skett med kommunikationerna. På 1950-talet trafikerades orten av flera bussbolag och linjer och järnvägskommunikationerna var goda. I dag är vägnätet betydligt bättre utbyggt, men järnvägen har ersatts med en cykelbana. Med cykel kan man ta sig en naturskön tur, både till Båstad och Laholm. Bussförbindelserna är i dag relativt glesa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar