Sidor

tisdag 7 september 2010

Sogn og Fjordane fylke. (Norge)

Sogn og Fjordane är en län i Norge, Som gränsar Møre og Romsdal, Oppland, Buskerud, och Hordaland. Länsstyrelsen är i staden Hermansverk i Leikanger kommun medan den största staden är Førde.
Även om Sogn og Fjordane har vissa industrisektorer , främst vattenkraft och aluminiumDet är främst jordbruks-. Sogn og Fjordane är också hem till Urnes stavkyrka och Nærøyfjorden, Som är noterat av Unesco som Världsarv.
Den Høgskulen i Sogn og Fjordane (Sogn og Fjordane högskola) har campus i Sogndal, Sandane, och Førde.
Namnet Sogn og Fjordane bildades 1919 . Den första delen är namnet på regionen Sogn. Det sista elementet är pluralis bestämd form av fjord, Som hänvisar till de två regioner i länet kallas Nordfjord och Sunnfjord.
Före 1919 var namnet på kommunen Nordre Bergenhus amt vilket innebar "(Den ) norra (del av ) Bergenhus amt". ( Den gamla Bergenhus amt, skapades 1662 , delades år 1763. )
Länet består för närvarande av två historiska län : Firdafylke (Nu Fjordane regionen) och Sygnafylke (Nu Sogn region). Dessa båda bildades i Medeltiden enligt Gulating regeringen. De slogs ihop med Hordafylke (Nu Hordaland) och Sunnmørafylke (Nu Sunnmøre) För att bilda Bergenhus LEN i slutet av medeltiden. Den Bergenhus len var en av fyra LEN i Norge. Det administrerades från Bergenhus i Bergen.
Den 19 februari 1662 ett kungligt dekret ändrade namnet till Bergenhus amt. Den Sunnmøre regionen flyttades till Romsdal län 1689. Senare, under 1763 , den amt delades i halv skapa : Nordre Bergenhus och Søndre Bergenhus. Senare, den 1 januari 1919, Nordre Bergenhus amt döptes Sogn og Fjordane fylke under en period när många platsnamn ändrades.
Det är främst ett landsbygdsområde med en utspridd befolkning. Sogn og Fjordane innehåller den största glaciär fastlandet Norge, Jostedalsbreen, i Breheimen bergskedja , och den djupaste sjön, Hornindalsvatnet. Det finns också många berömda vattenfall belägen i området. Ramnefjellsfossen (Tidigare kallat Utigardfossen ) är den största i Norge och den tredje högsta i världen och Vettisfossen är ett av Norges högsta vattenfall med en fallhöjd på 275 meter (902 fot) . Båda finns i Jotunheim berg. Kryssningsfartyg besök Sogn og Fjordane hela sommaren på grund av den unika vyer av höga berg och djupa blå fjordar.

Den berömda Nærøyfjorden ligger i den södra delen av länet. Detta är ett UNESCO anges fjord område. Det finns flera skärgårdar , bland annat Bulandet, Bremanger och öar runt Florø . Den västligaste punkten i Norge korrekt är Holmebåen i Solund kommun. Ön Unst , en del av Shetlandsöarna är cirka 300 kilometer (190 mi) väster om Holmebåen .

Terrängen förändringar ganska snabbt , med huvudsakligen mindre berg längs kusten , och öka gradvis till bergen når mer än 2.000 meter ( 6.600 fot) . På grund av den kraftiga ökningen av höjd och fjordar skär genom terrängen , mängden nederbörd är mycket hög. Lågtryckssystem komma in från väster och möta berg ( ett fenomen som kallas terräng lyft) och orsakar regn och snöfall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar