Sidor

fredag 22 oktober 2010

Älgfärsbiffar med mandelpotatis.

Antal portioner: 4 Ingredienser
Biffar
500 g älgfärs
1 st ägg
1 tsk salt
Nymalen peppar
1 st gul lök
3 st enbär
2 dl vispgrädde
0.5 dl ströbröd
Rapsolja och smör till stekning
Sås
2-3 st schalottenlökar
1 msk smör
2 dl vilt- eller köttfond, helst hemkokt
3 msk sherry
3 dl vispgrädde eller crème fraiche
4 msk messmör, ca
2 msk lingon, rårörda
2 tsk fransk senap
2 msk japansk soja, helst tamari
Salt, ev
Peppar, ev
Gör så här
1. Biffar
Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rör ihop färs, ägg, salt och peppar till en slät smet.
3. Skala och riv löken.
4. Finhacka enbären och blanda i tillsammans med resten av ingredienserna till färsbiffarna.
5. Blanda smeten ordentligt och forma den till 8 små eller 4 stora pannbiffar.
6. Bryn biffarna tills de fått fin färg och låt dem steka klart i ugnen, 5–7 minuter eller tills köttsaften som sipprar ut är genomskinlig.
7. Sås
Skala och finhacka schalottenlökarna.
8. Fräs dem i smöret i en kastrull.
9. Häll i fond, sherry och grädde och låt allt koka upp under omrörning.
10. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen långsamt koka ner till önskad konsistens.
11. Rör om då och då.
12. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
13. Vid servering
Servera biffarna tillsammans med såsen, ugnsbakad mandelpotatis och rårörda lingon. Häll med fördel såsen över biffarna så att den blandas med skyn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar