Sidor

fredag 8 oktober 2010

Alta. (Norge)

Alattio eller Alta i Finska/Kven) Är en stad och kommun i Finnmark län, Norge. Administrativt centrum i kommunen är staden Alta.

Alta var etablerad som en kommun den 1 januari 1838 (se formannskapsdistrikt). Den nya kommunen Talvik skildes från Alta den 1 januari 1863, men det var sammanslagna tillbaka till Alta den 1 januari 1964.

Kommunen är förmodligen uppkallad efter fjord (Altafjorden). Före 1918 var det namn skrivet Alten.

Den Hällristningarna i Alta, Från cirka 4200 f.Kr. till 500 f.Kr., är på Unesco förteckning över Världsarv. Den Komsa kultur döptes efter Komsa berg i Alta kommun, där den första arkeologisk resterna av denna kultur upptäcktes.

I efterdyningarna av Sami Kautokeino uppror av 1852, rebelledarna Mons Somby Aslaksen och Aslak Jacobsen Hætta var halshuggen på Elvebakken i Alta, den 14 oktober 1854.

Deras kroppar begravdes i gravar strax utanför Kåfjord kyrkogård i Alta, men deras huvuden sändes vidare till Anatomisk Institut vid Kong Medical Frederiks universitetet i Oslo, Där de förvaras i mer än ett sekel som en del av universitetets skalle samlingar. De två skallar var bara relinqinished av universitetet 1985, efter en kontrovers och protester från Sami aktivister, och var i november 1997 begravdes på Kåfjord kyrkan i Alta, på samma ställe som deras kroppar begravdes över hundra och fyrtio år tidigare.

I Andra världskriget, Den Tyska slagskeppet Tirpitz används Kåfjord, En gren av Altafjord, som en hamn, Var och skadade här genom att attackera allierade stridsflygplan.

Altasaken år 1979 skapade rubriker i flera veckor, så många människor (i synnerhet Samer och miljöaktivister) Demonstreras och används civil olydnad för att förhindra byggandet av en dammen för att producera vattenkraft. Dammen byggdes dock och floden fortfarande erbjuder bra lax fiske.

Alta blev en stad (stad) 1999. Befolkningen har ökat stadigt under många år.
Alta, nordligaste staden i världen överträffa 10.000 invånare. Alta kommun täcker 3.845 kvadratkilometer (1.485 sq mi), i västra delen av länet, främst belägna längs Altafjord, Ta in stora områden med skogsmark, Liksom delar av högplatån av Finnmarksvidda. Floden Altaelva har ristat in en av de största raviner i Europa på väg från platå ner till fjord. De flesta bor i staden Alta, sträcker sig längs den inre delen av fjorden, njuter av en skyddad klimat, dagtid mitten av sommaren temperaturer är ofta jämföras med södra delarna av Norge, och områden lågland i Alta är oftast skyddade från vintern stormar. Årsmedeltemperaturen är 1,3 ° C (34,3 ° F) (1961-1990) och Alta dalen inte har permafrost men domineras av slutna tak skog björk och tall. Nederbörd är låg, med en årlig genomsnittlig nederbörd på endast 420 millimeter (16,5 in). Den täta klar himmel är anledningen till Alta tidigt valdes ut som en utmärkt plats för att studera aurora borealis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar