Sidor

torsdag 14 oktober 2010

Dendermonde. (Belgien)

Dendermonde (Franska: Termonde) Är en Belgiska stad och kommun ligger i Flamländska provins av Östra Flandern. Kommunen omfattar staden Dendermonde korrekt och städerna Appels, Baasrode, Grembergen, Mespelare, Oudegem, Schoonaarde, Och Sint-Gillis-bij-Dendermonde. Som namnet antyder är Dendermonde ligger vid mynningen av floden Dender, Där den mynnar i Schelde.

Den nuvarande borgmästaren i Dendermonde är Piet Buyse (CD & V).

Några intressanta La-Tene artefakter hittades i Appels, bevis för att denna region av Schelde var bebodd under förhistorisk tid. Gravplatser från 2: a och 6: e-talet vittnar också täta bebyggelsen i Gallo-romersk och Merovingiska gånger. I 843, den Fördraget i Verdun placeras Dendermonde i Lotharingia. Efter Norman invasioner av 883, men Baldwin II tog över regionen och införlivat det i den Tyska del av det nyinrättade Län Flandern.

Otto II byggt en fästning här i 10: e århundradet, uppmuntra ytterligare bosättningar i området. Staden fick sina stadsprivilegier charter år 1233 och växte snabbt efter att tack vare en blomstrande trasa industri. Flera kloster, kapell och kyrkor, och en befäst försvarsmur byggdes också. En duk hall och klockstapel restes på torget i mitten 14: e århundradet. Stadens välstånd gav dock upphov till allvarliga konkurrensproblem med städer som Gent och sporadiska attacker och plundrar av grannar. I 1384 blev hela området kom under kontroll av Valois hertigarna av Burgund

16-talet såg en nedgång i Dendermonde öden. 1572, den Spanska trupper under Alexander Farnese, hertig av Parma, Tog över staden och mest förstörde det. Ett decennium senare, byggde spanjorerna sina egna fästning mellan Dender och Schelde. År 1667 var det Frankrikes tur att gå på staden, men de allierade trupper Nederländerna och England, Enligt Hertig av Marlborough, Orsakade den tyngsta skadan år 1706. Staden var då spikas genom Österrikare mot ytterligare franska ambitioner. Efter en sista belägring av Louis XVSkulle staden andas slutligen till den grad att befästningarna avvecklades några årtionden senare.

Den andra hälften av 18-talet var allmänt välmående, med tillkomsten av Industriella revolutionen och en lokal bomull industrin. Efter 1800 var hamnanläggningar moderniserats och de första järnvägarna lades ner, att låta andra industrier (olja, sko, läder ...) att flytta in Debut av Världskriget I september 1914 var förödande för staden som mer än hälften av sina bostäder och Stadsarkivet var antingen bombades eller brann ner. Idag är staden en administrativ, kommersiell, utbildning och medicinsk centrum för den omgivande regionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar