Sidor

lördag 2 oktober 2010

Eydehavn. (Norge)

Eydehavn är en industriområde i Arendal kommun, 10 km nordost om Arendal , tidigare känd som platsen Staksnes , men döpt Eydehavn för industriell entreprenör Sam Eyde 12. Juli 1913. Eydehavn var tidigare en separat byMen är nu en del av staden Arendal , enligt SSB.

Från 1837 var under Staksnes Austre Moland formannskapsdistrikt. Den byggdes segelfartyg och det var skeppades ut virke av Neskilen. Platsen var då knoppades av som en del av Däck Kommun 1. Juli 1919. Eydehavn skapades, och var centrum för kommunen. 1. Januari 1962 Käppen slogs samman med flera andra kommuner och var Moland kommun , fortfarande Eydehavn som kommuncentrum. 1. Januari 1992 Moland fusionerades med Tromøy Kommun Evenemang Kommun Øyestad kommunen och kommunen Arendal , mycket till kommunen Arendal.

Tillbaka till 1600 Det finns plats för malmbrytning i området, och det fanns minor, bland annat Buøya och Frisøya. Malmen fördes bort med båt. Mining upphörde under den senare hälften av 1800, På grund av stängningen av alla norska järnbrukUtom Næs Järnverk.

I 1912 bildades industriell plats på Staknes att utnyttja de stora industriella mängder el som kan produceras i Arendal River. Sam Eyde etablerade aluminiumverk Bornitrid och kiselkarbid växt Arendal Gjuterier där, 12. Juli 1913 på höjden av poolen med bornitrid , var den plats uppkallad efter Eydehavn Sam Eyde . Vid en ceremoni vid namn Elly Eyde , hustru till Sam Eyde , plats och krossade en champagneflaska när hon sade: "Jag döper representera denna plats Eydehavn och uttalar en förhoppning om att den kommer att bringa lycka och välstånd till företagen här kommer att synas , och lycka och välsignelse för folket här ska bygga sina hem. " Smältverket stängdes 1975Medan kiselkarbid anläggning är nu en del av det internationella Grupp Saint-Gobain CM. Fabriken stängde sin sin sista ugnen (30. September 2005) , och inte längre producerar Rasika eller kiselkarbid men har fortfarande vissa bruk. Saint-Gobain driver fortsatt bearbetning av kiselkarbid , dels från en anläggning i LillesandOch dels från koncernens fabriker i Venezuela och Brasilien. Nästan all produktion går på export till utlandet .

Eydehavn Museum är en Industrial Museum som skapades i Eydehavn 1982.

Arendal är havnevesens kommunala bryggor vid fabrikens gamla djuphamn på Eydehavn , öppnade i 2008. Det finns också planer med den nya vägtunneln för transport till den nya kajen. Syftet var att skapa nya arbetstillfällen i Eydehavn och ge Arendal Aust-Agder en modern och effektiv hamnanläggningar. Under 2008 , Canal Street konserter i hamnen, med till exempel deLillos och Bertine Zetlitz.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar