Sidor

lördag 23 oktober 2010

Leusden. (Nederländerna)

Leusden är en kommun och en stad i Nederländerna, I provinsen Utrecht. Det ligger ungefär 3 kilometer sydost om Amersfoort.

Den västra delen av kommunen ligger på sluttningarna av Utrecht Hill Ridge och är till stor del täckt av skog och ljunghedar. De östra delarna låg i Gelderse Vallei och är mestadels jord.

Den plats som nu kallas Leusden nämndes för första gången som Villa Lisiduna i en stadga i 777. Den exakta placeringen av den avveckling, som anses ha varit en ganska omfattande gård komplex med försvar, är okänd för oss. Det är möjligt att den gamla byn Oud-Leusden en gång var platsen för Villa Lisiduna men utgrävningar på 1980-talet har inte lämnat några bevis. Dock är kyrktornet i Oud-Leusden en av de äldsta tornen i Nederländerna, som går tillbaka åtminstone till den 11: e talet nära Leusden är platsen för det tidigare klostret Heiligenberg, grundades omkring år 1000 av biskop Ansfridus i Utrecht, Som dog här i 1010.

På 1970-talet växte jordbruks byarna Leusbroek och Hamersveld ihop till en större, främst residensstad. Det som en gång Hamersveld nu kallas Leusden-Centrum, numera allmänt Leusden och Leusbroek skulle bli Leusden-Zuid. I de ursprungliga planerna var Leusden att växa till en stad med ca 46.000 invånare. Efter den inledande expansionen fanns det ett växande motstånd från befolkningen, så några av de senare faserna av expansion har övergivits.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar