Sidor

tisdag 12 oktober 2010

Murska Sobota. (Slovenien)

Murska Sobota ( uttal) (Ungerska: Muraszombat, Prekmurian: Murska Subouta), är en stad och kommun i nordöstra Slovenien. Det ligger nära floden Mura i regionen Prekmurje och är den regionala huvudstaden. Kommunen har drygt 20,000 invånare.

Officiellt är staden känd som Murska Sobota, även i de lokala Prekmurian regionalt språk Det brukar kallas helt enkelt som Subouta. Den traditionella Tyska namnet på staden är Olsnitz, Som härstammar från den gamla slovenska namn Olšnica. Det moderna slovenska namnet är en översättning av Ungerska valör Muraszombat, som var den officiella namnet på staden fram till 1919. Murska Sobota var ett distrikt (Ungerska: Järås) Staden Vas i Kungadömet Ungern fram till 1918. Det ockuperades av Ungern igen under Andra världskriget, Från 1941 till 1944. Mellan 1944 och 1945 var det under Nazityska yrke och den befriades av sovjetiska trupper i maj 1945. Det var också en del av Balatin sanjak som tillhörde först Budin EyaletSenare Kanije Eyaleti innan Fördrag om Carlowitz.

Det brukade vara Jugoslavien'S nordligaste stad, och genom historien har skiftat över gränserna mellan Slovenien, Jugoslavien och Ungern. Ungrare ändå utgöra en 3000 personer minoritet. År 1919 här var förklarade Republiken Prekmurje och staden var huvudstad i den nya staten. År 1991, under Sloveniens Tio-Day War mot Jugoslaviska federala arménVar Murska Sobota bombat med flyg, utan olyckor eller synliga skador. Idag är det en lugn stad som lever runt de regionala myndigheternas verksamhet, lätt industri, handel och spa turism. I april 2006 blev staden ser av det nybildade Romersk-katolska stift Murska Sobota, Som är ett suffragan till ärkestiftet Maribor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar