Sidor

lördag 9 oktober 2010

Overijssel. (Nederländerna)

Overijssel Är en provins av Nederländerna i centrala och östra delen av landet. Regionen har en NUTS klassificering av NL21. Provinsens namn betyder "Lands över floden IJssel". Huvudstaden i Overijssel är Zwolle och den största staden är Enschede. Provinsen har en befolkning på 1.113.529.
Overijssel gränsar till Tyskland i öster, den Achterhoek regionen Gelderland till söder, Veluwe regionen Gelderland och Flevoland i väster, och Friesland och fd hedarna Drenthe i norr. Overijssel består av tre regioner: Kop van Overijssel i nordväst, Salland i centrum av provinsen, och Twente i öster. Förutom huvudstaden Zwolle i större städer är Almelo, Deventer, Enschede, Och Hengelo.

I sydost, är provinsens yta mestadels sandiga, varvat med små floder som Regge och Dinkel och andra bäckar. I nordväst är geologi domineras av sediment från Overijsselse Vecht och lera. De norra delarna var en gång omfattas av Veen (mossar) Som skilde torktumlaren och mer odlingsbar söderut från Drenthe och som har utnyttjats som bränsle i stor utsträckning. Endast små fläckar överleva idag (Engbertsdijksvenen nära Tubbergen, Witteveen (Nära Haaksbergen) Och Aamsveen (nära Enschede). Den extrema nordväst domineras av ett system av sjöar som bildats av tidigare torv-mining, den Weerribben, Som är en värdefull våtmark.

Den högsta punkten i Overijssel är toppen av Tankenberg, en kulle i kommunen Losser, På 89 meter (295 fot). Den lägsta punkten är i Mastenbroek Polder nära Kampen vid 2 m (6 ft) nedan havet.

Under sin tidiga historia var Overijssel tidigare känd som Oversticht och även mycket av dagens Drenthe. I 1336, gjordes det en del av Geldern, Men det var avträddes till Biskopsstiftet i Utrecht år 1347 och var känd som het Sticht. Biskoparna överlät Oversticht till kejsaren Karl V 1528, som kallade sig själv "Sagan om Overijssel", och därmed ge provinsen dess moderna namn. Folket gick med de andra holländska och gjorde uppror mot Karls arvinge Filip II. Overijssel blev regleras av de mest kraftfulla borgmästare och herrar i provinsen.

Efter en kort ockupation av styrkor från den Biskop i Münster (1672-1674) fick Overijssel en ny form av regering som beviljat stadtholders mer makt. Utbrett motstånd mot ökad makt över hela provinser ledde så småningom till bildandet av Bataviska år 1795. En centralistisk regering uppstod och Nederländerna var organiserad i en serie departement, Baserat på de som används av revolutionär Frankrike. Vid första organiserade i sin egen departementVar det samman med Drenthe år 1798 för att bilda Ouden IJssel, Vilken döptes Overijssel 1801.

Den franska annekterade bataviska 1810, och Overijssel anordnades i den nya franska departementet Bouches-de-l'Yssel. Efter nederlag Napoleon år 1814 var Nederländerna och den tidigare provinsen Overijssel återskapas. Overijssel ockuperades av Nazityskland under Andra världskriget från maj 1940 till dess befrielse i april 1945. Den Noordoostpolder, Som hade lagts torra år 1942, var en del av Overijssel från 1962 till 1986, då det blev en del av den nyinrättade provinsen Flevoland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar