Sidor

fredag 1 oktober 2010

Taiwan.

Taiwan ( / ˌ taɪwɑ ː n / Tye-Wahn ), också känd, särskilt i det förflutna, som Formosa (från portugisiska : Ilha Formosa , "Beautiful Island"), är en ö belägen i östra Asien i västra Stilla havet och är belägna utanför det sydöstra kust kinesiska fastlandet .

Det omfattar 99% av territoriet i Republiken Kina (ROC) sedan 1950-talet. Därför bör begreppet "Taiwan" är också ett vanligt namn att hänvisa till Republiken Kina.

Skild från asiatiska kontinenten av 120 kilometer (75 km) bred Taiwansundet , den största ön i ögruppen är 394 kilometer (245 mi) lång och 144 kilometer (89 km) bred. I nordost är de största öarna i Japan och East China Sea , och den södra änden av Ryukyu öarna av Japan är direkt i öster, den Batanes öarna i Filippinerna ligger i söder över Bashi kanalen . Den bergiga ön spänner över kräftans vändkrets och är täckt av tropisk och subtropisk växtlighet. Övriga mindre öar och holmar i gruppen inkluderar Pescadores , Green Island och Orchid Island , liksom Diaoyutai Islands (Senkaku öar), som har kontrollerats av Japan sedan 1970-talet.

Taiwan överlämnades till Japan av Qing domstolen i Shimonosekifördraget efter första sino-japanska kriget 1895. År 1945 Republiken Kina förvärvade Taiwan från Empire of Japan som en följd av andra världskriget . Fyra år senare ROC förlorade Kina i kinesiska inbördeskriget till Kinas kommunistiska parti och drog sig tillbaka till Taiwan. Taiwan komponerar den stora majoriteten av ROC: s territorium sedan 1950-talet, och detta är ett av flera skäl att ROC är allmänt känd som "Taiwan". Den politiska Taiwans status är omtvistad, eftersom det påstås av Folkrepubliken Kina, som grundades 1949 av kommunisterna på fastlandet Kina och anser sig vara efterträdare till ROC.

Japan hade ursprungligen förvärvade Taiwan från Qing Empire år 1895 enligt artikel 2 i Shimonosekifördraget . I slutet av andra världskriget, avsagt Japan alla anspråk på överhöghet över det tidigare koloniala besittningar, inklusive Taiwan och Penghu (Pescadores), men inte särskilt anger vem Taiwan och Penghu bör tilldelas. Detta faktum och den efterföljande hanteringen av Taiwans suveränitet genom allierade i andra världskriget ledde till komplexa och olösta frågor av juridisk och politisk status för Taiwan .

Taiwans snabb ekonomisk tillväxt under decennierna efter andra världskriget har förvandlat den till ett industrialiserat utvecklat land och en av de fyra asiatiska tigrarna . Denna ekonomiska uppgång kallas Taiwan Miracle . Det kategoriseras som en avancerad ekonomi som IMF och som en hög inkomst ekonomin av Världsbanken . Sin avancerade teknologi industrin spelar en viktig roll i den globala ekonomin. taiwanesiska företag tillverkar en stor del av världens hemelektronik, även om de flesta av dem är nu gjort i sina fabriker i Kina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar