Sidor

fredag 26 november 2010

E4 kan bli en betongväg.

Nya E4 kan komma att bli en betongväg.- Vi utvärderar just nu denna möjlighet i Skönsberg, men jag är inte främmande för att det kan komma att gälla hela sträckningen, säger projektledaren Magnus Lundberg, Trafikverket.Det ger mindre buller och mindre koldioxidutsläpp.

Relaterat
Betongvägar har funnits sedan 40-talet och framförallt i mildare klimat.
- Nya modeller för att beräkna totalkostnader har nu gjort betongen betydligt intressantare, säger Magnus Lundberg.
En betongväg i Skönsberg skulle innebära fyra miljoner ökade byggkostnader, men ett betydligt billigare underhåll. Asfalt måste skrapas bort och läggas på nytt vart sjunde år, betong hyvlas vart 20:e år.
Blir det betong kommer det inte att påverka projektets slutdatum.
Miljömässigt är betongen (kalk) vänligare att producera än asfalt (olja). Dessutom blir det mindre luftpartiklar som påverkar hälsan samt att bilen drar mindre bensin.
- En annan viktig fördel är att det blir mindre buller och det är en plusfaktor inte minst i tätbebyggda områden, säger Magnus Lundberg.
Tidigare hade betongvägen skarvar, vilket gav ifrån sig ett ljud, men det problemet är nu borta. Bilisterna märker nuförtiden inte någon större skillnad, många har nog inte ens tänkt på att E4-sträckningen mellan Uppsala och Läby är en betongväg...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar