Sidor

torsdag 18 november 2010

Montevideo. (Uruguay)

Montevideo är huvudstaden i Uruguay, och är med sina 1,3 miljoner invånare den största staden i landet.

Montevideo har ett ur sjöfartssynpunkt utmärkt läge vid Río de la Platas mynning och stadens stora hamn är viktig för landets utrikeshandel.

I staden finns förutom bas för fisket i Atlanten även slakterier och konservfabriker.

Montevideo grundades 1726 av spanjorerna och blev huvudstad i Uruguay 1828. Staden har två universitet varav ett som grundades redan 1849 och i princip all högre utbildning i landet är förlagd här.

Befolkningen i Montevideo utgör 1,34 miljoner. Därav en tredjedel av italiensk härkomst, och en stor del av den övriga befolkningen är från Europa, som totalt utgör 88 % av stadsbefolkningen. Montevideo utgör 44 % av hela landets befolkning, och den omkringliggande provinsen Canelones, som till en stor del består av förorter, utgör 12 %. Urbefolkningen i Uruguay blev stort sett utjagade som följd av den europeiska koloniseringen, och det är praktiskt taget ingen som återvände. 5 % av befolkningen är blandade (av både urbefolkningens- och europeisk härkomst). 4 % av befolkningen är av afrikansk härkomst, och denna befolkningsgrupp lever i hög grad avsöndrad från resten av befolkningen. Den största delen av befolkningen är katoliker, medan det judiska samhället utgör cirka 40 000.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar