Sidor

måndag 29 november 2010

Odessa. (Ukraina)

Odessa eller Odesa (ukrainska: Одеса; ryska: Одесса) är administrativt centrum i Odessa oblast (provins) ligger i södra Ukraina. Staden är en stor hamnstad belägen på den nordvästra stranden av Svarta havet och den fjärde största staden i Ukraina med en befolkning på 1.029.000 (som i 2001 års folkräkning).

Föregångaren till Odessa, en liten tatariska uppgörelse, grundades av Hacı jag Giray, den Khan av Krim, år 1240 och ursprungligen uppkallad efter honom som "Hacıbey". Efter en period av litauiska kontroll, passerade den i domänen för osmanska sultanen i 1529 och förblev i det ottomanska händer tills ottomanska imperiet: s nederlag i rysk-turkiska kriget av 1792. Staden Odessa grundades av ett dekret av kejsarinnan Katarina den stora 1794. Från 1819 till 1858 Odessa var en frihamn. Under Sovjet tiden var den viktigaste hamnen för handel i Sovjetunionen och en sovjetisk flottbas. Den 1 januari 2000 Karantän piren i Odessa handel hamnen förklarades en frihamn och fri ekonomisk zon för en tid av 25 år.

I den 19-talet var det den fjärde största staden i det ryska imperiet, efter Moskva, Sankt Petersburg och Warszawa. Dess historiska arkitekturen har en stil mer Medelhavet än ryska, och har varit starkt påverkad av franska och italienska stilar. En del byggnader är byggda i en blandning av olika stilar, inklusive Art Nouveau, renässansen och klassicismen.

Odessa är en varmt vatten hamn, men militärt det är av begränsat värde. Turkiets's kontroll över Dardanellerna och Bosporen har gjort det möjligt Nato för att kontrollera vatten trafiken mellan Odessa och Medelhavet. Staden Odessa finns två viktiga hamnar: Odessa sig och Juzjne (även en internationellt viktig olja terminal), beläget i stadens förorter. En annan viktig hamn, Illichivs'k, ligger i samma oblast, till sydväst om Odessa. Tillsammans representerar de en viktig knutpunkt integreras med järnvägen. Odessa s olje-och kemisk bearbetningsanläggningar är anslutna till Ryssland: s och EU: s respektive nät av strategiska rörledningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar