Sidor

fredag 19 november 2010

Ribollita - Italiensk grönsakssoppa.

Ingredienser
Portioner 4
Blekselleri 2,0 stjälkar
Morot 2,0 styck
King solo (vitlök) 1,0 styck
Zucchini 1,0 styck
Gul lök 1,0 styck
Purjolök 0,5 styck
Olivolja 2,0 msk
Savoykål 0,2 styck
Tomater (hela / burk) 2,0 burkar
Vita bönor (burk) 1,0 burk
Grönsaksbuljong 1,0 liter el. vatten+grönsaksfond
Vitt matbröd 4,0 skivor
Parmesanost

Frikadeller:
Kalvfärs 400,0 gram
Ägg 2,0 styck
Parmesan (nyriven) 1,0 dl
Persilja 0,5 kruka
Vitlök 1,0 klyfta

Tillagning
Krossa vitlök. Hacka persilja. Blanda ingredienserna till frikadellerna. Rulla till bollar. Koka dem sakta i grönsaksbuljong tills de flyter upp. Lyft ur frikadellerna med hålslev.

Skala lök och vitlök, hacka fint. Skala och skär morot i cm-stora bitar. Skiva blekselleri och purjolök. Skär ner zucchini i cm-bitar. Strimla savoykål.

Fräs lök och vitlök i olivolja i 5 minuter på svag värme. Slå på tomater och koka i 5 minuter. Tillsätt morötter, blekselleri och grönsaksbuljong, koka i 10 minuter.

Sila av bönor och spola av i vatten. Tag en slev av soppan och 1/3 av bönorna och mixa det till en puré.

Tillsätt savoykål, zucchini, bönpuré och resten av bönorna. Koka 5-6 minuter till under lock. Smaka av med salt och peppar.

Rosta det vita brödet och lägg i botten på en djup tallrik. Slå på soppa. Ringla lite olivolja på. Lägg i frikadeller och riv över parmesan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar