Sidor

lördag 20 november 2010

Terrassa. (Spanien)

Terrassa, stad i Katalonien, i nordöstra Spanien. 201 442 inv. (2006). Det är en förstad till Barcelona med bland annat textilindustri.

Staden ligger i den katalanska Prelitoral depression (Depressió Prelitoral), vid foten av Prelitoral bergskedjan (naturreservatet Sant Llorenç del Munt) och den genomsnittliga höjden av staden är 277 meter över havet. Det är 28 och 20 kilometer från Barcelona och Montserrat respektive.

Resterna som har hittats visar att det område där Terrassa står har varit bebott sedan förhistorisk tid. År 2005, under byggandet av en tunnel för ett av stadens järnvägsspår, förhistoriska platsen var en som finns i parken Vallparadís, med stenredskap och fossiler av de nedlagda djuren går tillbaka 800.000 till 1.000.000 år, vilket gör detta är en av de äldsta förhistoriska platser i Europa.

Terrassa har sitt ursprung i den romerska staden Egara (municipium Flavium Egara), som grundades under den tid av kejsaren Vespasianus (69-79 f.Kr.) tillsammans med torrent av Vallparadís (numera en stadspark) nära iberiska staden Egosa, om platsen som vissa keramik och mynt har hittats.

Den biskopssäte i Ègara redan fanns med cirka 450 CE, och en provinsstyrelse hölls där i 615. Domkyrkan fanns kvar fram till 718, då den blev omkörd av den muslimska erövringen. Idag den gamla visigotiska-Romanska kyrkor i Sant Pere de Terrassa stå på sajten. Andra viktiga lämningar från medeltiden är slottet Vallparadis (1344 till 1413 en Carthusian kloster och i dag ett kommunalt museum) och tornet på slottet-palats räkna kung).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar