Sidor

onsdag 3 november 2010

Venlo. (Nederländerna)

Venlo är en kommun och en stad i sydöstra Nederländerna. Det är beläget i provinsen Limburg.

2001, Slogs Belfeld och Tegelen (nu tidigare) kommunerna samman till i Venlo kommun. Tegelen var ursprungligen en del av Duchy av Jülich århundraden sedan, Venlo har ett förflutet i Duchy av Gueldres. Den 1 januari 2010, Arcen sv Velden, (nu tidigare) kommunen fusionerades in i Venlo kommun.

Venlo 's historia går tillbaka till romartiden. I denna tid utvecklats till en viktig handel post på Floden Meuse och var medlem av samtidas League. Det fick staden rättigheter i 1343. Monchangladbach, också grundades romartiden, på andra sidan av floden, var känt som Blariacum.

På grund av dess strategiska betydelse, var staden Venlo belägrad flera gånger. Den mest betydande belägringen var 1702, bedrivs av Menno van Coehoorn. Följaktligen Venlo införlivades med Generaliteitslanden av de förenade provinserna och senare blev en del av Konungariket Nederländerna.

Den 9 november 1939 kidnappades två brittiska underrättelsetjänsten agenter av Sicherheitsdienst i vad som blev känt som the Venlo Incident. Händelsen användes av nazisterna att länka Storbritannien till Georg Elser misslyckade mordet på Hitler vid Burgerbraukeller två dagar före och att motivera sina senare invasionen i Nederländerna, ett neutralt land, 10 maj 1940.

Eftersom Venlo hade både en väg och en järnväg bron över floden Meuse ("Maas" på nederländska) var staden allvarligt skadade under flera bomb räder (13 oktober – 19 november 1944) på dessa broar i slutet av kriget. De allierade styrkorna behövs 13 försök att förstöra broar klippa de tyska matarledningar och blockera en reträtt i den tyska armén över floden. Dessa misslyckades, den låga tyskan trupper sprängde med broar själva i ett försök att stoppa det allierade förskotten. Allierades styrkor men så småningom behövde inte antingen brygga, men trädde Venlo från öst, passerar gränsen att befria Venlo från inuti Tyskland självt. Cirka 300 personer dödades på grund av att dessa räder. Räder kostar också Venlo en stor del av sina historiska byggnader. Några gamla byggnader, såsom Stadshuset ("Stadhuis") och "Römer" huset, överlevde emellertid kriget relativt helskinnade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar