Sidor

måndag 6 december 2010

Bytom. (Polen)

Bytom [bɨtɔm] ( tyska : Beuthen ) är en stad i Schlesien i södra Polen , nära Katowice . Den centrala-västra distrikt Övre Schlesien Metropolitan unionen - storstad med befolkningen på 2 miljoner. Bytom ligger i Schlesien Highlands , på Bytomka river (biflod till Kłodnica ).

Staden tillhör Schlesien sedan starten 1999. Tidigare var det i Katowice Län . Bytom är en av de städer i 2,7 miljoner storstadsregion - Katowice tätort och inom ett större schlesiska storstadsområde som befolkas av cirka 5.294.000 personer. Befolkningen i staden är 183.251 (juni 2009) . Bytom är hem för Polonia Bytom , spelar i Ekstraklasa sedan säsongen 2007-2008 och vann den två gånger 1954 och 1962.

Bytom är en av de äldsta städerna i Övre Schlesien , har varit känd som Bitom år 1136 och Beuthen sedan 1440. Den fick stadsrättigheter från prins Władysław i 1254 med sin första centralt belägna torget. Staden Bytom ekonomiska vinster genom sitt läge på en handelsväg som förbinder Kraków med Schlesien från öst till väst, och Ungern med Mähren och Storpolen från norr till söder. Den första katolska kyrkan Jungfru Maria byggdes 1231. I 1259 Bytom var räd av mongolerna . Hertigdömet Opole delades och i 1281 Bitom blev ett eget hertigdöme, eftersom 1289 under överhöghet och förvaltning av Böhmen . På grund av tyska nybyggare kom till området, staden var germaniserad . Den kom under kontroll av Habsburgmonarkin av Österrike i 1526, vilket ökade inflytande i tyska språket. Staden blev en del av kungariket Preussen år 1742 under schlesiska krigen och en del av Tyska riket 1871. I den 19 och den första delen av 20-talet, staden snabbt växte och industrialiserade. Under andra världskriget , den Beuthen judiska församlingen likviderades via den första Förintelsen transport skall utrotas i Auschwitz-Birkenau .

År 1945 var staden överföras till Polen som en följd av Potsdamkonferensen . Dess tyska befolkning till stor del utvisades av den polska och sovjetiska arméer och befolkade med repatrieras polacker från de östra provinserna annekterades av Sovjet , men vissa inhemska schlesiska befolkning kvar.

I efterkrigstidens staden inte upplevde betydande investeringar. Bytom är nu en typisk polsk postindustriell stad. Majoriteten av dess kolgruvor är nu stängda, medan stål kvarnar sakta bleknar. Staden kämpar för att omvandla sin ekonomiska profil från industri till tjänster. Bytom samarbetar med två städer med mer eller mindre samma problem: Recklinghausen i Tyskland , och Butte-Silver Bow , USA . Staden har en betydande arbetslöshet, som är centrerad i den fattigaste delen av staden, Bobrek underavdelning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar