Sidor

lördag 18 december 2010

Humlebæk. (Danmark)

Humlebæk är en tätort i Fredensborg-Humlebæk kommun, Frederiksborg amt, Danmark, omkring 35 km norr om Köpenhamn och ca 10 km söder om Helsingör. Humlebæk har 9.065 invånare (2006).

De 25 juli 1700 landsteg 4 900 svenskar under Karl XII:s personliga befäl, sedan Danmark tillsammans med Ryssland och Sachsen hade förklarat krig mot Sverige. Efter att de danska trupperna hade besegrats slöts freden i Traventhal en vecka senare.

Humlebæk ligger vid järnvägen Kystbanen. I orten ligger konstmuseet Louisiana.

Staden Fredensborg är platsen för Fredensborgs slott . Palatset vid sjön Esrum ( Esrum Sø ) har en speciell ställning bland danska slott som kungaparet mest använda bostad. Slottet byggdes på 18th century, och är i barock stil. Det är ofta användas för officiella ändamål, samt privat av den kungliga familjen.

Staden Humlebæk har järnvägen förbindelse till Helsingör ( Helsingør ) och Köpenhamn . Det ligger på stranden av Öresund, och är omgivet av små fläckar av skog och fält på de tre återstående sidorna. När en bostad för fiskare, idag staden är en del av förorts Köpenhamn, och består i huvudsak av bostadsområden. Det finns flera små men trevliga stränder längs kusten, vissa av dessa är offentliga stränder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar