Sidor

söndag 12 december 2010

Legnica. (Polen)

Legnica - stad i sydvästra Polen , i Schlesien , i den centrala delen av Nedre Schlesien , på slätten i Legnica, Riverside: Kaczawa (vänster tributy av den Oder ) och Czarna Woda.

Från 1 juni 1975 till den 31 December 1998 var staden huvudstad i Legnica Län . Av stadens län, säte för länet. Sedan 1992, huvudstaden i stift i Legnica.

Legnica, per 31 December 2009, har 104.178 invånare och är den tredje största staden i Voivodeship (av Wroclaw och Walbrzych ) och 38 i Polen . Det ger också den mest sydligaste och största urbana centrum Legnicko-Głogowski Okręg Miedziowy och tätbebyggelse som har 448,617 invånare.

Staden är ett regionalt akademiskt centrum där det finns 7 universitet, där 16.000 människor studerar.

Legnica är ett viktigt centrum LGOM det innehåller anläggningar som tillhör de KGHM Polska Miedź och utveckla Legnica Technology Park.

Legnica är medlem i Föreningen för polska städer .

Området för Legnica var vid korsningen av resvägar av keltiska och östra germanska stammar . Tacitus i sin Germania och Ptolemaios spelade in Lugii (Lygii) i Magna Germania , och nämnde deras stad Lugidunum, som har tillskrivits både Legnica och Głogów. När East germanska stammarna kvar för södra Europa, västslaviska flyttade stammar i och var den första gruppen att lösa det permanent.

Staden var först officiellt nämns i krönikor från 1004, även om avvecklingsdagen till 7: e århundradet. Det var ursprungligen känd som Lignica. Det blev residens för hertigarna av Nedre Schlesien år 1163 och var säte för ett furstendöme styrde från 1.248 till 1.675.

Legnica blev känd för slaget vid Legnica (eller Slaget vid Wahlstatt) som ägde rum på Legnickie Pole nära staden på 9 April 1241 under mongoliska invasionen av Europa . Den kristna armén den polska hertigen Henrik II den fromme i Schlesien, med stöd av den feodala adeln, som ingår polacker, bayerska gruvarbetare och militära order , var avgörande besegrades av mongolerna . Trots att mongolerna dödade Henry och förstörde hans styrkor, förskott till Europa var deras stoppades när de vände tillbaka för att sköta valet av en ny Khagan (Grand Khan) efter döden samma år av Ögedei Khan . Mindre firandet hålls årligen i Legnica att fira striden.

Som huvudstad i hertigdömet Legnica i början av det 14-talet var Legnica en av de viktigaste städerna i Centraleuropa, med en befolkning på cirka 16.000 invånare. Staden började expandera snabbt efter upptäckten av guld i Kaczawa River mellan Legnica och Złotoryja (Goldberg) .

Legnica, tillsammans med andra schlesiska hertigdömen blev vasall till Konungariket Böhmen under det 14th århundradet och ingick i den tysk-romerska riket . Den protestantiska reformationen introducerades i hertigdömet så tidigt som 1522 och befolkningen blev lutherska . Efter döden av kung Ludvig II av Ungern och Böhmen vid Mohács år 1526, var Legnica ärvts av Habsburgsmonarkin av Österrike . Den första kartan över Schlesien gjordes av infödda son Martin Helwig . År 1676 passerade Legnica direkt Habsburg regeln efter döden av den sista schlesiska Piast hertigen, Georg Wilhelm (son till hertig Kristian av Brieg ), trots den tidigare arv pakten Brandenburg och Schlesien, genom vilket det var att gå till Brandenburg. Schlesien aristokrati är utbildad vid Liegnitz Ritter-Akademie . År 1742 de flesta av Schlesien, inklusive Liegnitz, blev en del av kungariket Preussen efter kung Fredrik den stores seger över Österrike i kriget av den österrikiska tronföljdskriget . År 1760 under sjuårskriget var Liegnitz platsen för slaget vid Liegnitz när Fredriks armé besegrade en österrikisk armé ledd av Laudon . År 1813 under Napoleonkrigen , preussarna under fältmarskalk Blücher , besegrade franska styrkor MacDonald i slaget vid Katzbach närheten.

Efter administrativ omorganisation av den preussiska staten efter Wienkongressen , Liegnitz och den omgivande territorium ( Landkreis Liegnitz ) införlivades Regierungsbezirk (administrativa distriktet) Liegnitz inom provinsen Schlesien den 1 maj 1816. Tillsammans med resten av Preussen, staden blev en del av det Tyska riket år 1871 under Tysklands enande . Den 1 januari 1874 Liegnitz blev den tredje staden i Nedre Schlesien (efter Breslau och Görlitz ) att höjas till en stadsdel , även distriktet administratör av den omgivande Landkreis Liegnitz fortsatte att ha sin plats i staden.

I folkräkningen från 1910 gav Liegnitz befolkning som 95,86% tyska , 0,15% tyska och polska, 1,27% polska , 2,26% vendiska , och 0,19% tjecker . Den 1 April 1937 delar av Landkreis Liegnitz samhällena Alt Beckern, Groß Beckern, Hummel, Liegnitzer Vorwerke, und Pfaffendorf Prinkendorf inkorporerades i staden Liegnitz. Efter Versaillesfreden efter första världskriget , var Liegnitz del av den nyinrättade provinsen Niederschlesien 1919 till 1938, då av provinsen Schlesien 1938 till 1941, och återigen i Niederösterreich i Silesia Från 1941 till 1945.

Efter nederlaget för Nazityskland under andra världskriget , Liegnitz och alla Schlesien öster om Neisse floden överfördes till Polen efter Potsdamkonferensen 1945. Den tyska befolkningen utvisades från mellan 1945 och 1947 och ersattes med polacker och, som de medeltida polska namn Lignica ansågs ålderdomligt , staden var den omdöpta Legnica. Överföringen till Polen beslutade vid Potsdam år 1945 var officiellt erkänd av Östtyskland 1950, av Västtyskland under förbundskansler Willy Brandt i fördraget i Warszawa undertecknades 1970, och slutligen av det återförenade Tyskland av Två plus fyra-avtalet 1990. År 1990 endast en handfull Polonized tyskar, före kriget medborgare i Liegnitz, återstod av pre-1945 tyska befolkningen.

Staden var endast delvis skadad under andra världskriget. Efter 1965 de flesta delar av de bevarade gamla staden med dess dyrbara radhus förstördes, historiska layout av en stad var avskaffades och staden byggdes i moderna former.

Från 1945 till 1990, under det kalla kriget , huvudkontor för sovjetiska styrkor i Polen, den så kallade norra gruppen av styrkorna var, som ligger i staden. Detta faktum hade ett starkt inflytande på livet i staden. För mycket av perioden, staden var uppdelad i polska och sovjetiska områden, med de senare stängd för allmänheten. Dessa fastställdes första gången i juli 1945, när Sovjet med våld nyligen utkastade kom polska invånare från de delar av staden som de ville för eget bruk. Utkast uppfattades av vissa som en särskilt brutal handling, och rykten cirkulerat överdriva dess svårighetsgrad, men inga tecken på någon dödas i samband med det har framkommit. I April 1946 stadens tjänstemän uppskattar att de var 16.700 polacker, 12.800 tyskar, och 60.000 ryssar i Legnica. Den sista sovjetiska förband lämnade staden 1993.

Under 1950 och 1960 den lokala koppar och nickel industrier blev en viktig faktor i den ekonomiska utvecklingen i området.

Fram till vintern 2003, den längsta osobowy (standard järnväg tåg stannar vid varje station, i motsats till snabbt och expresståg ) tåg i Polen sprang från Katowice till Legnica (via Kedzierzyn-Kozle , Nysa och Jaworzyna Śląska ).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar