Sidor

söndag 26 december 2010

L'vivs'ka Oblast' (Ukraina)

Lviv oblast ( ukrainska : Львівська область , . translit L'vivs'ka oblast " , även kallad L'vivshchina - ukrainska : Львівщина ) är ett oblast (provins) i västra Ukraina . De administrativa centrum av oblast är staden Lviv .

Den oblast skapades som en del av den ukrainska socialistiska sovjetrepubliken den 4 december 1939. Den förutvarande Drohobytj Oblast införlivades Lviv oblast 1959.

Den oblast strategiska läge i hjärtat av centrala Europa och som inkörsport till Karpaterna har orsakat det att byta ägare många gånger under århundradena. Det styrdes omväxlande av Stormähren , Kievriket , Polen och en av Kievriket efterträdare, den stat där Galicien-Volynien (cirka 1200 till 1340), sedan den polsk-litauiska samväldet (1340-1772), den österrikisk -ungerska imperiet (1772-1918) och Polen (1918-1939), när det var en del av Lwów vojvodskapet av andra republiken Polen . Regionens historiskt dominerande ukrainska befolkningen deklarerade arealen vara en del av en oberoende West ukrainska folkrepubliken 1918, men detta uthärdade bara kortfattat. Lokalt självstyre lämnades i internationella fördrag, men senare på dem inte var hedrad av den polska regeringen och området upplevt mycket etniska spänningar mellan polska och ukrainska befolkningen.

Regionen och dess huvudstad tar sitt namn från tiden för Galicien-Volynien , när Daniel i Galicien , kung av Rus grundade Lviv , namngivning staden efter sin son, Leo . Under denna tid allmänna området kring Lviv var den känd som Red Rutenien (Cherven "Rus").

Regionen blev bara en del av Sovjetunionen enligt villkoren i Molotov-Ribbentrop-pakten 1939, när det var som fogats till Ukrainska SSR . Det var ockuperat av Nazityskland 1941 till 1944 och förblev i sovjetiska händer efter andra världskriget som arrangerades under de konferenser Teheran och Jalta . Tack vare dess historiska utveckling, Oblast är Lviv en av de minst förryskade och Sovietized delar av Ukraina, med mycket av sin Habsburg arv fortfarande synliga i dag.

Terrängen i Lviv oblast är mycket varierande. Den södra delen är ockuperat av låg Beskyd (UKR: Бескиди ) bergskedjor som löper parallellt med varandra från NV till SE och täckt med sekundär barr skog. De är en del av östra Karpaterna . Den högsta punkten är Pikuy (1408 m). I norr från dem det finns stora övre Dnestr floddalen och mycket mindre övre San River Valley. De har flat botten täckt med alluviala avlagringar, och utsätts för översvämningar . Mellan dessa dalar och Beskyd ligger Precarpathian höglänt täckt med lövskog, med kända mineral spa orter (se Truskavets , Morshyn ). Det är också fråga om en av de earlies på jorden industriell olja -och gasutvinning. Dessa deposites är alla men utfiskade nu.

I den centrala delen av regionen ligger Roztocze , Opillia , och en del av Podolien Upplands. Rich svavel deposites bröts här under Sovjettiden. Roztocze är dencely skog, medan Opillia och Podolien (täcks med lössjord som bördiga jordar utvecklas) är dencely befolkade och största delen täckt av åkermark. I centrala-norra delen av regionen ligger Small Polesia lågland, geografiskt isolerade från resten av Polesia men med liknande terräng och landskap (slätter med sandiga fluvioglacial insättningar och tall skogar). Nordligaste regionen ligger på Volynien också höglänta täckt med lössjord . Det är ett område med kolbrytning .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar