Sidor

fredag 31 december 2010

Malopolskie. (Polen)

Lillpolen (även känd som Małopolska provinsen, eller av dess polska namn województwo małopolskie [vɔjɛvut ͡stfɔ mawɔpɔlsk ʲ ɛ] eller helt enkelt Małopolskie ) är en Län eller provins i södra Polen . Den har en yta på 15.108 kvadratkilometer (5.833 sq mi), och en befolkning på 3.267.731 (2006).

Den skapades den 1 januari 1999 av fd Kraków , Tarnów , Nowy Sącz och delar av Bielsko-Biala , Katowice , Kielce och Krosno Voivodeships, i enlighet med den polska kommunala reformer som antogs 1998. Provinsens namn påminner om regionens traditionella namn, Małopolska eller Lesser Poland.

Provinsen gränsar i norr av Świętokrzyskie Berg ( Góry Świętokrzyskie ), i väst av Jura Krakowsko-Czestochowska (ett brett utbud av backar som sträcker sig från Kraków till Częstochowa ), och i söder av Tatra , Pieniny och Beskiderna . Politiskt Det gränsar till Schlesien i väster, Świętokrzyskie Voivodeship i norr, Podkarpacie i öster, och Slovakien i söder.

Malopolska provinsen är del av den större gamla Małopolska region som tillsammans med Greater Poland ( Wielkopolska ) och Schlesien ( Śląsk ), bildades den tidiga medeltida polska staten.

Nästan alla Lesser Poland ligger i floden Vistula upptagningsområde. Staden Kraków var en av de europeiska kulturhuvudstäderna år 2000. Kraków har järnvägs-och vägförbindelser med Katowice (motorväg), Warszawa , Wroclaw och Rzeszów . Den ligger vid korsningen av stora internationella linjer som förbinder Dresden med Kiev , och Gdansk med Budapest . Ligger här är den näst största internationella flygplatsen i Polen (efter Warszawa 's), Johannes Paulus II internationella flygplats .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar