Sidor

onsdag 15 december 2010

Mönchengladbach. (Tyskland)

Mönchengladbach är en stad i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen. Staden har omkring 260 000 invånare och ligger mitt mellan Düsseldorf och den nederländska gränsen. Mönchengladbach är en del av storstadsområdet Rheinschiene.

Mönchengladbach är omgiven av fyra motorvägar, A46, A52, A57 och A61. Staden har flera järnvägsanslutningar och tillsammans med vägnätet därigenom goda markkommunikationer. Närheten till Düsseldorfs internationella flygplats är ytterligare en positiv faktor. Staden har även en egen flygplats: Düsseldorf-Mönchengladbach Airport (MGL). Flygplatsen ägs till 70 procent av Düsseldorfs internationella flygplats. Idag används flygplatsen till civilt flyg och fraktflyg på grund av för kort landningsbana. Planer finns att bygga ut den för att avlasta Düsseldorf internationella flygplats. Flygplatsen ligger cirka 30 kilometer väster om Düsseldorf.

Området där staden ligger har enligt arkeologiska fynd varit befolkat för 300 000 – 400 000 år sedan av såväl neanderthalmänniskor som Homo erectus. Från yngre stenåldern och bronsåldern finns talrika gravhögar. Staden hette ursprungligen München-Gladbach, vilket förorsakade olika former av missförstånd. Därför beslutades 1925 om en namnändring och fram till 1963 skrevs stadens namn Mönchen-Gladbach. Efter detta skrivs namnet som en enhet.

Staden och grannstaden Rheydt, som i dag är en del av Mönchengladbach, utsattes under andra världskriget för omfattande bombanfall och cirka 65 procent av staden förstördes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar