Sidor

onsdag 15 december 2010

Piraeus. (Grekland)

Pireus (uttalas / paɪri ː əs / ; Nygrekiska : Πειραιάς , Peiraiás , [piɾɛas] , antik grekiska : Πειραιεύς , Peiraieús ) är en stad i utkanten av Attika , Grekland och inom Aten tätort , ligger 12 km sydväst om centrum och på Saroniska bukten . Enligt folkräkningen 2001 har Pireus en befolkning på 175.697 människor inom dess administrativa gränser och det är den tredje största kommunen i Grekland och den andra inom den grekiska huvudstaden, efter kommun i Aten. Den Pireus tätort sträcker sig utanför den administrativa stadsgränsen till förortskommuner, med en sammanlagd befolkning på 466.065.

Piraeus har en lång historia, som går tillbaka till antikens Grekland . Effekterna av sin naturliga plats och geografisk plats har kritiska faktorer för konfigurationen av den historiska öde i Pireus. Utvecklingen av hamnen har alltid kombinerat med perioder av proportionella höjden och utvecklingen av staden, medan den i perioder av hamnens förfall staden försmäktat. Staden utvecklades till stor del i början av 5: e talet f.Kr. , då det valdes att tjäna som hamnstaden klassiska Athen och förvandlades till en prototyp hamn, koncentrera all import och transitering handel i Aten. Följaktligen blev det den främsta hamnen i antikens Grekland men minskade gradvis efter den 4: e talet och började växa igen i 19th century, särskilt efter förklaringen av Aten som huvudstad i Grekland. I modern tid, Piraeus en stor stad sjuder av liv och en del av Aten, har den största hamnen i landet och alla de typiska kännetecknen för en stor marina och kommersiella-industriella centrum.
Staden är säte för Pireus prefektur , medan Pireus hamn är den största passageraren hamn i Europa och den tredje största i världen, service cirka 20 miljoner passagerare årligen. Med en genomströmning på 1,4 miljoner TEU , Piraeus placerad bland de första tio hamnar i containertrafik i Europa och topp containerhamnen i östra Medelhavet . Staden var värd händelserna i både 1896 och Olympiska sommarspelen 2004 i Aten.

Pireus, ett namn som betyder ungefär "den plats över passagen", har varit bebodd sedan den 26: e århundradet före Kristus. I förhistorisk tid var Pireus en klippö bestod av den branta backen av Munichia , dagens moderna Kastella och var ansluten till fastlandet genom en lågt liggande landområde som var översvämmad med havsvatten större delen av året och användes som en salt fält när den torkat upp. Alltså var det kallas Halipedon, vilket innebär att "salt fältet", och dess leriga marken gjorde det en knepig passage. Genom århundradena, området var den alltmer igenslammade och översvämningar upphört, alltså i början av klassisk gånger marken passagen gjordes säker. I antikens Grekland , antas Pireus dess betydelse med sina tre djupt vatten hamnar, den viktigaste hamnen i cantharus och de två mindre av Zea och Munichia, som gradvis ersatte den äldre och grunda Phaleron hamn , som föll i glömska.

I slutet av 6: e århundradet f.Kr. , område fångade uppmärksamheten på grund av dess fördelar. I 511 BC, backen av Munichia var befäst av Hippias och fyra år senare Pireus blev en deme av Attika av Kleisthenes . I 493 BC, Themistokles inledde befästning fungerar i Pireus och senare rådde atenarna att dra nytta av sina naturliga hamnar "strategiska potential istället för att använda den sandiga bukten Phaleron. I 483 BC, mäktig atenska flottan var den överförda till Pireus och byggdes i sina varv, skilja sig vid slaget vid Salamis mot perserna år 480 f.Kr.. Sedan dess Pireus var permantly används som flottbasen för den utvecklade och kraftfull flotta i Aten. Efter den andra persiska invasionen av Grekland , Themistokles befästa de tre hamnarna i Pireus och skapade neosoikoi (fartyg hus), den Themistoclean Väggar avslutades under 471 f.Kr., svarvning Pireus till en stor militär och kommersiell hamn. Stadens befästning var längre förstärktes senare av byggandet av långa murarna enligt Kimon och Perikles , som Piraeus var ansluten till Aten. Samtidigt var Pireus återställs till de berömda rutnätsplan arkitekt Hippodamus från Miletos , som kallas Hippodamian planen, vilket de viktigaste agora av staden var uppkallad efter honom som en ära. Som ett resultat, Pireus blomstrade och blev en port av hög säkerhet med en stor kommersiell verksamhet och en stad bultande med livet.

Under peloponnesiska kriget drabbades Pireus den första fördelningen. Under det andra året av kriget de första fallen av Aten pesten spelades in i Pireus. I 404 f.Kr., spartansk flotta under Lysander blockerade Pireus och därefter Aten surrenderred till spartanerna som satte stopp för den attiska sjöförbundet och själva kriget. Pireus skulle följa vad som händer med Aten och var att drabbas av den spartanske raseri, som stadens murar och de långa murarna revs, atenska flottan kapitulerade den till vinnarna och några av de triremer brändes, medan neosoikoi var också revs. Som ett resultat av det icke spikade och trasiga hamnstad kunde inte konkurrera med välmående Rhodes , som kontrollerade handeln. År 403 f.Kr., var Munichia beslagtogs av Thrasybulos och de landsflyktiga från Phyle i slaget vid Munichia där Phyleans besegrade trettio tyrannerna i Aten, men i följande slaget vid Pireus de landsflyktiga besegrades av de spartanska styrkorna.

Efter återinförandet av demokrati , Konon byggdes väggarna i 393 f.Kr., grundade tempel Afrodite Euploia och helgedom Zeus Sotiros och Athena , och byggde den berömda Skevothiki of Philon, ruinerna av som har upptäckts på Zea hamn. Återuppbyggnaden av Pireus gick på under Alexander den store , men denna väckelse av staden ett utslag av romersk Lucius Cornelius Sulla , som fångade och totalförstördes Pireus i 86 BC. Förstörelsen blev färdig i 395 AD och goterna under Alarik jag . Pireus var ledde till en lång period av nedgång som varade i femton århundraden. Under bysantinska perioden hamnen i Pireus var ibland används i den bysantinska flottan, men det var väldigt långt från huvudstaden Konstantinopel . Staden förlorade även sin gamla och ursprungliga namn som var glömt, uppkallad Porto Leone av venetianarna i 1317, som betyder "Lion's Port" från Pireus Lion stående vid hamnen ingång, och Porto Draco av frankerna .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar