Sidor

onsdag 15 december 2010

Puerto Peñasco. (Mexiko)

Puerto Penasco är en stad och kommun belägen i den nordvästra delen av delstaten Sonora ca 100 km från Arizona gränsen. Det ligger på den lilla landremsa som ansluter sig till halvön Baja California med resten av Mexiko. Området är en del av Altar öknen , en av de torraste och hetaste av de större Sonora Desert . Eftersom av bristen på vatten, området hade detta ingen permanent bebyggelse förrän på 1920-talet. Under 1930-talet och 1940-talet, byggandet av en järnväg förbinder Baja till resten av Mexiko gick det igenom här och möjliggjorde utvecklingen av en permanent stad . Under större delen av sin historia område har satts i samband med fiske, som fortfarande är en stor inkomstkälla. Men sedan 1990-talet har det funnits ett tryck för att utveckla området för turism, eftersom det är redan kraftigt besöks av människor från Arizona och Kalifornien. Puerto Penasco, som kallas "Rocky Point" på engelska, har fått smeknamnet "Arizona strand" som städerna Phoenix och Tucson är närmare det än Mexicali eller Hermosillo , och många Arizonans tillbringa helger här.
Staden är känd av två namn, en på engelska (Rocky Point) och ett i spanska (Puerto Penasco eller "Rocky Port"). År 1826 pensionerade Lt Robert William Hale Hardy i brittiska Royal Fleet seglade på detta område söka efter pärlor och ädla metaller. Han döpte området Rocky Point och det var identifierats som Rocky Point på marina kartor tills Lázaro Cárdenas ändrade det till Puerto Punta Penasco (Port Rocky Point). För att förenkla uttalet, engelska namn förlorade ordet "Port" och den spanska namnet tappade "Punta."

Före 1920-talet, området var det bara en av de trygga hamnar för vandrande fiskare som arbetade övre Gulf of California . Under fiskesäsonger fiskare från Guaymas , Bahía Kino Puerto Libertad och Puerto Lobos började, att komma hit till lägret ut. Huvudattraktionen för dessa fiskare var en fisk som heter totoaba , som fiskas inte för dess kött men dess användning inom medicinen. Vid denna tid var området känt som Punta de Piedra o Punta Penasco. Namnet kommer från en stor mängd av stelnad lava som drabbade viken. Redan så tidigt som den 19: e talet, från Arizona kom fiskare här. Eftersom det inte fanns någon källa för dricksvatten, var det fast inte permanent. De första invånarna anses vara Victor Estrella, Benjamin Bustamante, Melquiades Palacio, Luis Mercado, Juan Mercado och Tecla Bustamante, den sista anses vara den första permanent bosatt.

På 1920-talet, John Stone från Ajo, Arizona kom hit för att bygga ett hotell / kasino att dra nytta av människor som kommer över gränsen för att undkomma Förbud . Han borrade ett vatten bra, och ställa in flyg tjänst från Phoenix och Tucson ta in turister för att dricka, spela och fisk. Det sägs att Al Capone besöks platsen. Verksamheten gick bra tills Stone och lokalbefolkningen började gräla. Stone brände ner hotellet och blåste upp vattnet långt innan han lämnade.

På 1930-talet, under president Lázaro Cárdenas, järnvägen var en inbyggd för att ansluta Baja California till resten av Mexiko, förbi Puerto Penasco. Staden började växa igen, lägga en polis delegation år 1932, som ett beroende av de närliggande kommun Sonoyta , även om staden var en del av kommunen Caborca . Järnvägen linje skapat nya tätorter och den ursprungliga utformningen av staden och hamnen i Puerto Penasco inleddes på 1940-talet. Under samma tid räkfiske hade en inverkan på den lokala ekonomin. År 1941 by hade 187 invånare som levde av fiske eller som arbetar för Sonora-Baja California järnvägen.

År 1952, Puerto Penasco separerade från kommunen Caborca och omfattade orterna Sonoyta, Bahia La Choya, 21 de Marzo och Cuahtémoc. Sonoyta var den näst största tätorten vid den tiden, men det hade varit en boplats sedan 1694 när Jesuit missionärer etablerat ett uppdrag med namnet på San Marcelo de Conoitac. År 1989, kommunen Plutarco Elias Calles delades från Puerto Penasco.

Fram till 1990-talet hade det inte skett några turismen här utom för campare, fiskare och de som vill dra nytta av Mexikos rättsliga dricka 18 års ålder. Kommunens orörda stränder med klart vatten sträckt en hundra miles norr eller söder med nästan ingen utveckling. "Push att göra Puerto Penasco eller Rocky Point ett stort turistcentret inleddes 1993, med regeringen att tillsammans med privata investerare att bygga bostadsrätter och andra faciliteter. Målet har varit att utnyttja områdets närhet till USA och Arizonan föredrar att tillbringa stranden helger här. Mycket av inspirationen till insatser kom från framgång Cancun , som nästan oskuld stranden innan en regering och privata företag utvecklade den. En annan orsak att turismen var den minskande fångster av fiskare här, på grund av utfiskning och föroreningar. Den federala regeringen bidrog två miljarder pesos i infrastruktur, särskilt vägar och en flygplats och området förklarades en frizon, vilket innebär utlänningar skulle besöka området utan visum. En av de första lägenheten / hotellkomplex byggas var Plaza Las Glorias i början av 1990-talet. Fler lägenheter och hotell samt restauranger, snabbköp och barer började dyka upp. Den senaste stora utvecklingen har varit den Mayan Palace, en bostadsrätt, hotell och golfbana komplex. Det fanns vissa ekonomiska instabiliteten under 1994 och 1995, men det gjorde inte spåra ur utveckling här för länge, kommer tillbaka 1999. Mellan 2002 och 2007 den ekonomiska tillväxten här var tolv procent. Fastighetsmarknaden började gå i konkurs här i 2007 på grund av den ekonomiska avmattningen i USA. 99% av bostadsrätt köpare kom från USA och många ägare i lägenheten försökte sälja. Regeringen är fortfarande förhandlar med företag som Marriott och Carnival Cruise Lines att bygga anläggningar här.Flygplatsen har börjat ta emot flygplan från Los Angeles internationella flygplats och den nya motorvägen förkortar bilresa från Kalifornien med 100 miles Efter fisket är turismen den viktigaste ekonomiska verksamheten för staden. Utveckling hittills omfattar sjuttio restauranger, fyrtio två hotell och motell och fjorton anläggningar RV.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar