Sidor

tisdag 28 december 2010

Ruda Slaska. (Polen)

Ruda Slaska [Ruda ɕlɔska] är en stad i Schlesien i södra Polen , nära Katowice . Det är en stadsdel i Övre Schlesien Metropolitan unionen , en metropol med en befolkning på 2 miljoner. Det är beläget i Schlesien Highlands , på Kłodnica river (biflod till Oder ).

Det har varit en del av Schlesien sedan starten 1999. Tidigare var det i Katowice Län , och innan dess, en del av autonoma Schlesien . Ruda Slaska är en av städerna i Katowice tätort (befolkning 2,7 miljoner) och inom de större schlesiska huvudstadsregionen (befolkning 5.294.000). Befolkningen i staden är 143.583 (juni 2009).

En stor by är känd för att ha funnits på platsen för dagens centrum i 1243. Ortnamnet tyder medvetenheten och kanske utnyttjande av malmer från forna tider.

Området genomgick en snabb industrialisering ( kol , stål , zink ) i den 19: e och början av 20-talet. Emellertid fortfarande ett kluster av industriell bosättningar och byar under 1950-talet då det administrativt var enat. Dock aldrig utvecklades det till en verkligt enad stad.

Efter kommunismens fall 1989 var den betydande tung industri till stor del skalas ner eller omstruktureras. Området har varit att omvandla till en tjänstebaserad ekonomi. Den välkända fortfarande är i drift kolgruva är "Halemba".

Sedan 2007 har Śląska Ruda varit medlem i Övre Schlesien Metropolitan unionen , den största juridiskt erkända tätort i Polen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar