Sidor

onsdag 29 december 2010

”Vargstammen för liten för hobbyjakt”

Naturvårdsverket meddelade i fredags att jaktkvoten för varg under kommande år bestämts till 20 djur. För lite, menar Jägarförbundet, medan Naturskyddsföreningen och aktionsgruppen Vargquinnor anser att licensjakten kraftigt försvårar vargstammens möjligheter att överleva.

sammanlagt 20 vargar får fällas i sex län under 2011 års licensjakt. Med det beslutet hoppas Naturvårdsverket kunna uppfylla riksdagens mål att vargstammen till 2012 ska omfatta högst 210 djur med 20 föryngringar.

– Det är svårt att balansera stammen på en exakt nivå. Vi tillämpar forskarnas lägre bedömning om tillväxten i vargstammen. Den här nivån gör att vi har kvar ett utrymme för beslut om skyddsjakt på vargar som orsakar skador på tamdjur, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren i ett pressmeddelande.

För andra året i rad beslutar Naturvårdsverket om licensjakt på varg efter riksdagsbeslutet 2009 om ny rovdjursförvaltning. Ett beslut som även innehåller regionaliserad rovdjursförvaltning och genetisk förstärkning av vargstammen. Årets licensjakt är tänkt att kompensera för att nya vargar ska flyttas in i landet för att häva inaveln. Jakten inleds den 15 januari och pågår som längst till den 15 februari. Den avbryts när tilldelningen i ett län eller område har uppnåtts. En sms-tjänst har tagits fram för att undvika förra årets misstag, då fler vargar än vad kvoten fälldes.

Ingen licensjakt tillåts i områden där det finns kända invandrade vargar eller deras valpar, som exempelvis Galvenreviret i Gävleborgs län. Även delar av Värmlands län kan komma att undantas då DNA-analyser visat att vargar av östligt ursprung finns där.

Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, ställer sig kritisk till Naturvårdsverkets beslut om den kommande vargjakten. Han menar att fler vargar bör skjutas och att jaktperioden är för kort. Torbjörn Lövbom säger till tidningen Svensk jakt att Naturvårdsverkets beslut försvårar rovdjurspolitiken:

– Vi har ett tak på landets vargstam om 210 individer. Det finns ingen anledning att vänta ett år med en vettig tilldelning och innan dess låta vargstammen växa över det beslutade taket. Då går Naturvårdsverket emot riksdagens beslut.

Naturskyddsföreningen kallar vargjakten för oacceptabel.

– Jag känner mig ledsen. Trots en svag vargstam, trots problemen med fjolårets vargjakt, trots ett starkt stöd bland svenskarna för en livskraftig vargstam så tillåts en ny stor licensjakt på varg, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

EU-kommissionen väntades nyligen fatta besut om att kritisera den svenska vargjakten efter en anmälan från Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen, Världsnaturfonden WWF och Djurskyddet Sverige, men beslutet sköts fram efter att regeringen kommit med nya inlagor. Nu hoppas Naturskyddsföreningen att kommissionen blir än mer kritisk, om inplanteringen av nya vargar endera inte blir av eller är så förhastad att vargstammens livskraft minskar.

Den nybildade aktionsgruppen Vargquinnor, som finns i Mellansverige, menar att vargstammen i Sverige inte har uppnått gynnsam bevarandestatus. Enligt nätverket har färre kullar fötts, inaveln är stor och många djur dör i illegal jakt. Vargen är fridlyst och ska, menar nätverket, definieras som ett utrotningshotat djur.

– Vargstammen är under 210 individer, vilket riksdagen satt som gräns. Den är hårt inavlad och för liten för hobbyjakt, säger Kristina Hallin från nätverket till Avesta tidning.

Flera av kvinnorna är med i föreningen Nordulv, som JO-anmält Naturvårdsverket för hur verket agerat kring licensjakten på varg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar