Sidor

onsdag 1 december 2010

Västra Götaland.

Västra Götalands län är ett av Sveriges län, beläget i sydvästra delen av landet, vid den norra och mellersta delen av Sveriges västkust och vars residensstad är Göteborg. Länets landsting kallas Västra Götalandsregionen. Sen införandet av namnet har många kommit att kalla landskapet Västergötland för Västra Götaland, vilket är felaktigt då länsgränserna och landskapsgränserna inte är desamma.

Länet omfattar hela landskapet Bohuslän, huvuddelarna av Dalsland och Västergötland samt mindre delar av Halland och Värmland. Det består av 49 kommuner och har drygt 1,5 miljoner invånare, vilket är 17 % av Sveriges befolkning. Länet gränsar till Värmlands län, Örebro län, Östergötlands län, Jönköpings län och Hallands län. Länet gränsar också till Østfold fylke i Norge. Länsgränsen korsar både Vättern och Vänern.

Västra Götalands bildades som ett storlän den 1 januari 1998 av Älvsborgs län, Göteborgs och Bohus län och större delen av Skaraborgs län. Kommunerna Mullsjö och Habo som tidigare ingick i Skaraborgs län ingår sedan dess istället i Jönköpings län.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar